Вести

Јоксимовић: Отворена врата за убрзање европских интеграција

БЕРЛИН - Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас, након разговора са посланицима у немачком Бундестагу, да имамо отворена врата за убрзање процеса наставка европских интеграција и да ће нам у томе свакако Немачка бити партнер.

Јоксимовић је, у изјави Танјугу, истакла да су разговори у Бундестагу били веома важни, јер посланици имају веома важну улогу у укупном одлучивању које се тиче и европских интеграција.

"Зато нам је било изузетно важно да и њима представимо реформе које смо започели, све оно што јесу ствари које нас у доброј мери препоручују да отворимо бар једно поглавље до краја године, знајући за све услове и ставове које је немачки Бундестаг у декларацији усвојио", објаснила је Јоксимовић.

Она је навела да је синоћ имала и радну вечеру са замеником шефа посланичке групе владајуће ЦДУ/ЦСУ задужен за спољну политику, одбрану и безбедносну политику Андреасом Шокенхофом, који је веома утицајан и бави се Србијом и њеним европским путем.

"Мислим да смо дали добру аргументацију коју су уважили. Не знамо каква ће бити одлука и нисмо добили никаква обећања, али нису затворена врата да отворимо поглавље до краја године то је сигурно", подвукла је Јоксимовић.

Према њеним речима, немачке посланике су посебно занимале политичке и економске реформе, стање људских и мањинских права, и наравно дијалог Београда и Приштине, о чему је директор Канцеларије за Косово и Метохију детаљно информисао саговорнике.

Разговарали смо о економским реформама, које су немачки политичари снажно подржавали и истакли да знају колико су тешке и болне.

"Очекујем да уз овакве информације и проактиван приступ који наша делегација има, ми не можемо да обећамо да ћемо да отворимо поглавље, али свакако да имамо отворена врата за једно убрзање процеса наставка европских интеграција и да ће нам ту свакако Немачка бити партнер", закључила је она.

Делегација Владе Србије, коју предводи Јоксимовић, а којој су данас придружили директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, као и шефица преговарацкцог тима Србије Тања Мишчевић, разговарала је у Бундестагу са члановима парламентарне групе "Немачка-југоисточна Европа", коју предводи Петер Вајс, као и са послаником Гинтером Крихбаумом и члановима парламентарног Одбора за ЕУ.

Делегација наставља посету Немачкој разговором са главним саветником за европске послове у кабинету немачке канцеларке Ангеле Меркел, Николаус Мајером-Ландрутом и потом са члановима групе "Западни Балкан" ЦДУ/ЦСУ фракције.

Јоксимовић је претходно разговарала са новим известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером и државним министром за ЕУ у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом.

 

Ђурић: Позитиван тон немачких посланика

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас, након разговора у немачком Бундестагу, да је преовладао позитиван тон заједничог разматрања решења за проблеме који су бројни и огромни.

Ђурић је рекао Танјугу да је делегација дошла у Берлин са циљем давања доприноса продубљивању разумевања између Сбрије и доносилаца одлука у Бундестагу.

"Разговарали смо са посланицима из свих већих фракција о проблемима са којима се суочава наш народ на Косову и Метохији, о изазовима са којима се суочава Србија у процесу реформи. Било је пуно говора о будућности односа Београда и Приштине, о практичним проблемима са којима се људи суочавају. Изнад свега је преовладавао позитиван тон и тон заједничког разматрања решења за проблеме који су бројни, огромни", рекао је Ђурић.

Он је истакао да је делегација "наше бриге, које имамо", изнела на крајње искрен и отворен начин представницима немачке политике, и да је чула њихова гледишта.

Према његовим речима било је јако много питања управо за техничке детаље у односима Београда и Приштине и проблемима са којима се људи суочавају на Косову и Метохији.