Вести

Јоксимовић: Подршка за отварање поглавља до краја године

БЕЧ - Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас, након разговора са шефом аустријске дипломатије Себастијаном Курцом и политичким директором у Министарству иностраних послова Јаном Кикертом у Бечу, да је Србија добила снажну подршку Аустрије и изразила очекивање да ће прво поглавље у преговорима са ЕУ бити отворено до краја године.

"Ово је наставак изванредне сарадње коју имамо са Аустријом која снажно подржава пут Србије у ЕУ и која је поуздан и добар партнер Србији на том путу”, истакла је она у изјави Танјугу најавивши уједно да ће министар Курц идуће недеље посетити Србију, где ће боравити у Београду и поплављеним подручјима којима је Аустрија помогла.

Та посета, како је нагласила, поклопиће се са објављивањем извештаја о напретку, што јесте добар сигнал.

Са својим саговорницима, како је пренела, она је разговарала о европском путу, где смо и каква нам помоћ треба, а од Аустрије смо добили подршку на том путу.

“Верујем да ће Аустрија снажно подржати отварање, до краја године, поглавља 32, и највероватније 35. Са те стране је врло важно да ми урадимо све што је до нас, али и да просто не занемаримо значај подршке коју имамо од наших партнера у Европи, а Аустрија је један од најзначајнијих партнера Србије на њеном европском путу”, оценила је Јоксимовић.

„Мислим да проширење није политика која је изгубила на значају у ЕУ, уз сву кризу и реформе кроз које Унија пролази. Аустрија је један од најпоузданијих заговорника проширења ЕУ посебно на земље западног Балкана“, подвукла је она. 

Јоксимовић је казала да је разговарано и о општој ситуацији и да је саговорницима представила економске реформе, које су, како је подвукла, тешке, нису популарне и које ће дати резултате тек на средњи рок.

Такође је представила и политичке реформе, унапређење људских и мањинских права.

“Верујем да ћемо до краја године, уз подршку партнера као што је Аустрија да отворимо прво поглавље и да то просто буде сигнал грађанима да све што радимо има смисла и то не због тога што ћемо отворити погавље. Поглавље 32 јесте везано за финансијску контролу трошења буџетских средстава. Све то има утицај на дневни живот грађана, оно што јесу јавне финансије, што морамо да урадимо, да смањимо буџетски дефицит, и да пажљивије контролишемо средства. Од ове године смо одговорни за управљање свим претприступним фондова. Мораћемо да имамо и снажан надзор над фондовима ЕУ и наравно над оним што јесте наш буџет”, објаснила је Јоксимовић.

Она је оценила да се ради о значајној посети, током које је наша земља добила подршку Аустрије, а да ће долазак министра Курца у Србију бити наставак те снажне подршке.

“Верујем да смо на добром путу”, казала је она.

Другог дана посете министарка Јоксимовић састаће се са другим председником аустријског парламента Карлхајнцом Кропфом.

 

Бенефит ЕУ је уређен систем

Министарка Јоксимовић и шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц, данас су у Бечу разговарали са ђацима аустријских школа о бенефитима ЕУ, оцењујући да је то пре свега уређен систем.

"Имала сам прилику са министром Курцом да се обратим аустријским ђацима, који, зато што су рођени у ЕУ, не виде бенефите Уније, које ми као земља кандидат видимо. Наравно да има добрих ик лоших ствари. Њих је занимало због чега Србија жели да постане чланица, а ја сам рекла да је проширење на обострану корист, како старих чланица, тако и оних који желе да постану чланице, као што је то Србија", пренела је Јоксимовић у изјави Танјугу.

Према њеним речима, бенефит ЕУ је уређени систем који они свакодневно осећају, а који смо ми негде успут изгубили у последњих 20 година једном лошом и заиста неодговорном политиком.

"Конкретан бенефит је уређени, предвидиви систем у којем они који заслужују добијају шансу, где се јасно знају правила игре. Обавеза је свих нас да побољшамо све те ствари уз подршку ЕУ и на путу у Унију ће нам живот бити уређенији", казала је Јоксимовић.

Она је додала да нигде није идеално, али је то систем који се показао као најбољи за живот грађана. Јоксимовић је ђацима на немачком језику покушала да представи шта Србију руководи да иде европским путем.

 

Могуће отварање поглавља 32 у децембру

Јоксимовић је истакла да очекује да бисмо у децембру могли са ЕУ да отворимо преговоре о Поглављу 32 - контрола јавних финансија.

Јоксимовић је казала Танјугу да чекамо одлуку Европске комисије, пошто треба све државе чланице ЕУ да се усагласе око тога, те да се не зна датум.

"Верујем да бисмо у децембру могли да отворимо Поглавље 32, да ли ће то бити уз Поглавље 35, још је отворено", подвукла је Јоксимовић, указујући да дијалог са Приштином тренутно стоји, али да смо са техничке стране наставили процес.

Према њеним речима, отварање поглавља била би порука охрабрења Србији која је на реформском путу. С тим у вези је истакла да је јако важно представити шта радимо и колико, да добијемо подршку за то. Јоксимовић је подсетила да је пре Беча била у Великој Британији, и да је веома битно да се добије подршка и увере они који одлучују у то колико радимо и заслужујемо да добијемо охрабрење.