Вести

Јоксимовић: Право на избор је суштина демократије, све друго су љуштуре

Промене су саставни део живота и сваког посла, па и у Влади. Нови ентузијазам, наравно стручан и посвећен, комбинован са искуством и институционалном меморијом, свакако да је добродошао замајац захтевном периоду који је пред нама, и на унутрашњем и на спољном плану, рекла је интернационални секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

На питање да оцени себе и свој рад у претходне четири године, Јоксимовић је рекла да је то увек незахвално и да грађани и други заинтересовани треба да оцењују. Јоксимовић је изјавила да је радила напорно, много и без задршке, вођена интересима развоја и напретка Србије и свих њених грађана, независно од њиховог односа према ЕУ.

* На којој позицији себе видите након избора? Да ли мислите да треба да наставите где сте стали у свом ресору или да идете даље, на неко друго место?

- Шта год да вам одговорим, добиће разне интерпретације. Свакако да ћемо се у оквиру странке договарати о најбољим решењима. Важно је да смо живи и здрави, позиције дођу и прођу.

* Да ли лично учествујете у кампањи и колико се она сада, због короне, разликује у односу на неке претходне?

- Као друштвено одговорна странка, прилагодили смо нашу кампању саветима медицинских стручњака и епидемолошкој ситуацији након укидања ванредног стања, те смо кампању у већој мери пренели на електронске медије, друштвене мреже и онлајн комуникацију. Заједно са осталим страначким колегама настојим да комуникацијом кроз штампане и електронске медије, укључујући и овај интервју, грађанима у целој Србији пренесем резултате досадашњег рада Српске напредне странке у извршној власти оствареним кроз управљање магистралног унутрашњег реформског процеса, као и позиционирања Србије у закомпликованим међународним односима. У политици сваки проблем и изазов представља и нову шансу за нове идеје и облике комуникације, те смо због пандемије појачали интерактиван дијалог са грађанима Србије, путем друштвених мрежа и видео линкова и чини ми се остварили још бољи контакт са млађом популацијом коју упознајемо са плановима и визијама наше странке у погледу даљег одрживог развоја и паметног раста Србије у средњорочној и дугорочној перспективи. Тај план је у центар ставио још бољи приступ и услове за квалитетно школовање, а тиме и одрживе шансе за запошљавање и бољи животни стандард, налик пракси појединих држава из ЕУ система.

Наравно, даље улагање у отпорност и капацитете, посебно људске здравственог система, али и смањивање регионалних неједнакости у свим овим областима.

* Какав резултат очекујете и шта би за вас била победа?

- Пред сваке изборе озбиљне и структуриране политичке партије подижу лествицу рада и очекивања како би сви чланови дали свој максимум и како би остварени резултати били само здрава основа да Србија убрза свој развојни пут. Никад није довољно добро, и увек може боље и више за наше људе и нашу земљу, наш је мото.

Добро знам шта су одлични резултати, а где још треба да се ради и даје више. То ми даје реалну основу за очекивање добрих изборних резултата, и верујем да грађани знају да цене озбиљну политику и значајне резултате, а рекла бих и негде веће, негде мање - али сталне помаке напред у готово свим областима живота.

* Ко ће СНС-у бити највећи противник на изборима 21. јуна?

- Уобичајено је да се политичке странке међусобно одмеравају јасноћом и убедљивошћу политичког програма и визије, структуром странке, квалитетом људи и порукама, али и начином на који комуницирају те поруке са грађанима. До сада од већине опозиционих странака нисам чула дефинисане ставове по кључним политичким питањима - вођење економске политике, посебно у постпандемијском периоду, који ће бити захтеван за санацију и опоравак привреде, а који ће се директно тицати квалитета и стандарда живота људи, али ни јасне позиције око вођења спољне политике и наставка европског пута Србије, какву здравствену политику заговарају, какву образовну политику, према младима, према сфери културе, заштите животне средине, регионалне сарадње. За шта се залажу када је у питању проблем Косова и Метохије?

Досадашња кампања опозиционих странака се углавном своди на пре свега дубоко и непримерено персонализовану негативну кампању према председнику Александру Вучићу и један токсичан речник и активности непримерене укусима савремене демократије. Парадокс је да поједине опозиционе странке које су се некада декларативно позивале на европске вредности, сада по свом начину деловања представљају негацију тих вредности. Њихово понашање чини их политички непредвидивим.

Подсетићу да је СНС, када је била у опозицији, оформила одборе који су покривали све сфере друштва и привреде и да је сваки од њих имао свој програм који је презентован грађанима Србије током кампање. Овакав озбиљан приступ оцењен је позитивно подршком грађана на изборима.

Према томе, противници нека бију своје битке на начин који желе, ми се уздамо у савезништво грађана са политиком добробити за сваког грађанина у сваком делу Србије, за коју мислим да смо, ако не потпуно остварили, бар поставили темеље и начинили сталне мале кораке ка томе.

* Да ли мислите да излазност може да буде знатно нижа због одлуке дела опозиције да бојкотује изборе. Може ли то да утиче на легитимитет избора?

- Не верујем да ће излазност бити много нижа. И сама опозиција је подељена по питању бојкота, а ерозивни процес је на делу и у оквиру оног дела опозиције који заговара бојкот. За мене, као политичара, основно је питање промоција и заштита права сваког појединца и грађанина Србије да бира и буде биран, ма какав тај избор био. То је суштина демократије, све друго су љуштуре где демократија не станује.

* Да ли СНС треба да настави сарадњу са социјалистима? Можете ли да замислите неку другу листу у коалицији са СНС?

- Коалиције се одређују на основу резултата и могућности договора о кључним правцима вођења земље и развоја Србије. Из политичког искуства знам да није нереалан сценарио да, уколико СНС не добије већину, сви са политичког спектра би могли да се уједине против нас. Верујем да то и највећи део грађана зна и да ће и то помоћи у њиховој одлуци коме да укажу поверење на овим изборима.

* Покрет слободних грађана је донео одлуку да, ипак, изађе на изборе. Шта о томе мислите?

- Подразумевам да се политичка утакмица води кроз изборни процес, па не знам шта је ту сад епохално откриће те странке? Добро је за све политичке странке да се измере на изборима, све друго су маштарије.

* Колико смо напредовали ка ЕУ? Може ли то брже?

- Србија је отворила преговоре о приступању ЕУ у јануару 2014. године, а за то време отворили смо више од половине преговарачких поглавља - укупно 18, од чега смо два поглавља привремено затворили. Сматрам да заслужујемо својим радом и постигнућима и динамичнији процес, јер динамика отварања нових преговарачких поглавља не прати увек темпо којим Србија доставља своје преговарачке позиције.

Спремни смо за отварање нових преговарачких поглавља, која очекујемо да буду отворена у јуну, на крају хрватског председавања. Тренутно имамо пет потпуно спремних поглавља, које смо доставили Савету ЕУ, а колико ћемо отворити нових, зависи од одлуке држава чланица ЕУ.

Подсетићу да Србија преговара по строгој методологији ЕУ, која се једино у случају Србије стриктно примењивала, посебно када је реч о поглављима 23 и 24, и никада нисмо тражили уступке у процесу, чак и када је методологија мењана на такав начин да је само Србија била таквом методологијом обухваћена.

Почетком фебруара ове године ЕК је представила предлог нове методологије. Начелно немамо проблем са новом методологијом, али као неко ко од почетка води овај процес, очекујем да нам ЕК мало ближе предочи "мапу пута" за њену примену у вредновању досадашњег напретка. То не значи да сам негативна у вези са тим, као што су неки коментарисали, већ да легитимно постављам питање партнерима из ЕУ у циљу бољег разумевања. И да не заборавим важан део нашег европског пута - од 2014. до данас потписала сам 1,3 милијарде евра бесповратних средстава из претприступних фондова ЕУ за Србију. Недавно сам у присуству председника Вучића потписала финансијски споразум првог дела ИПА за 2020. годину у износу од 70,2 милиона евра и очекујем да до краја године потпишемо и други део пакета ИПА за 2020. од 98 милиона евра, што ће бити значајна помоћ реформама и бројним пројектима за равномеран развој Србије.

* Када очекујете да Србија постане пуноправни члан ЕУ? Шта вам о могућем датуму (години) кажу саговорници из Брисела?

- Као одговорна Влада, никад код грађана нисмо стварали нереална очекивања и обећавали датум чланства, чак и када је објављена Стратегија кредибилног проширења 2025, која је Србију ставила у фокус као предводницу.

Сећам се, док смо ми били у опозицији, како су тадашње декларативно проевропске владе обећавале свако мало грађанима Србије чланство у ЕУ. А од суштинских реформи предузимано је врло мало.

Такав неодговоран приступ је и изнедрио скепсу код грађана, а неповерење код европских партнера.

Чланство у ЕУ јесте и остаје главни спољнополитички приоритет Србије.

Преговарачки оквир ЕУ је јасан, и ми поступамо у складу са реформама које су свеобухватне, при чему, највећи политички нагласак постоји на критеријумима који се тичу поглавља из домена владавине права и економије. Радимо доста, убрзаћемо.

* Када очекујете да буде настављен дијалог Београда и Приштине?

- Тренутне околности и изјаве које долазе из Приштине упућују на то да очигледно још није могуће обновити дијалог у пуном капацитету.

Лајчак је именован за специјалног представника ЕУ са мандатом да обнови дијалог.

То неће бити тако једноставан задатак. Београд ниједног тренутка није био против дијалога или за његов прекид. Приштина у континуитету доноси одлуке противно принципима дијалога и споразума који су постигнути.

Нова влада у Приштини, која је недавно формирана, тек треба да потврди своју посвећеност процесу спровођења договореног, видећемо. Свакако је неопходна темељна размена мишљења о до сада постигнутом у оквиру имплементације Бриселског споразума, а ту је белодано да није спроведена обавеза о формирању Заједница српских општина.

 

 

 

Извор: Блиц