Вести

Јоксимовић: Премијер и влада уложили много у стабилност региона

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Србија у последње време ничим није изазвала турбуленције и нестабилност у региону, те да добри односи подразумевају партнере у том процесу и добру вољу друге стране.

Јоксимовић је навела да постоји неразумевање дела политичких елита у неким земљама по том питању, али истакла да влада у Србији има чиме да се похвали кад је реч о регионалним односима.

Упитана како се у Бриселу гледа на најновије тензије између Србије и БиХ и како то може да утиче на евроинтеграције, Јоксимовић је рекла да регионални односи јесу нека врста политичког мониторинга за све земље које су у некој фази процеса евроинтеграција, али да се у Србији прави забуна јер се говори да се само од нас очекује да покажемо добре односе у региону.

Србија, влада и премијер су, каже, много политичког кредибилитета уложили у добре регионалне односе и стабилност, али то захтева и партнере у том процесу и добру вољу других у региону.

Србија ничим није у последње време изазвала било какве турбуленције, било је спорадичних ствари које се могу тумачити неки овако или онако, али у последњих годину, две, Србија ни на који начин није произвела нестабилност, истакла је Јоксимовић.

Она је навела да ће за Србију у Бриселу увек рећи да је земља центар региона, те оценила да је то добра, али на неки начин и незавидна позиција, будући да се понекад осећате као у замци, да сте одговорнији од других за све, јер се од вас више очекује.

Ми се и понашамо у складу са тим, али не можемо сами, мора да постоји добра воља и других. Не можете стално да покушавате да правите пријатеље, и ми мислимо да нам и јесу пријатељи, али ако имате тонове који говоре да неко не жели да буде у пријатељским односима, не жели да прихвати концепт добре сарадње кроз регионалне пројкете, размену младих, то не иде никоме у корист, рекла је Јоксимовић.

 

 

 

извор: РТС