Вести

Јоксимовић: САД активно подржавају реформе и процес ЕИ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри разговарали су о процесу приступања Србије Европској унији, питањима билатералне и регионалне сарадње, а пре свега о реализацији америчке развојне подршке реформама у нашој земљи.

Јоксимовић је упознала америчког амбасадора са приоритетима Владе када је реч о европском путу Србије, пре свега у контексту планова за убрзање спровођења свеобухватних реформи на путу ка чланству у ЕУ.

"У току пандемије, економска стабилност и даљи привредни раст важан су задатак који Србија спроводи и чему стремимо, јер смо свесни чињенице да само снажна тржишна економија може да грађанима олакша ову глобалну кризу", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је нагласила да ће приоритет бити и унапређење владавине права, бољи рад јавне управе и јачање локалних самоуправа што је, додаје, све оно на чему партнерски радимо и што спроводимо уз значајну помоћ Владе САД, на чему смо веома захвални.

Уз захвалност на подршци коју су САД до сада пружиле Србији у борби против Ковид-19, посебно је истакла значај пројеката којима се финансира реформа правосуђа и ефикасност судства, затим унапређење регулаторног оквира у медијској сфери, подршка привредним субјектима да буду конкурентнији на тржишту, женском предузетништву, као и побољшању енергетске ефикасности.

"Сви ови пројекти имају директан утицај на квалитет живота грађана, на отварање нових радних места и то сматрам нашим највећим заједничким успехом у том делу билатералних односа", поручила је министар.

Посебно је било речи о координацији пројеката које у нашој земљи финансирају бројни међународни и билатерални донатори са онима у које ће се укључити америчка Међународна развојна финансијска корпорација (DFC), која је од недавно отворила регионалну канцеларију у Београду.

Амбасадор Годфри изразио је подршку Србији у спровођењу свих стратешких планова и активности на путу ка чланству у ЕУ, и посебно нагласио важну улогу наше земље у постизању стабилности у региону, уз снажно економско повезивање Западног Балкана којем ће допринети и Влада САД инвестирањем у инфраструктурне пројекте.

Заједнички је оцењено да све ове активности усмерене на постизање политичке и економске унутрашње стабилности, значајно доприносе да Србија постане најатрактивнија земља за инвестиције у региону.

 

 

 

Извор: Танјуг