Вести

Јоксимовић: Словенија и Србија усмерене на будућност

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић захвалила је Словенији на подршци коју су током последњих неколико састанака са представницима земаља Западног Балкана пружили процесу проширења, а посебно је захвалила на подршци коју Словенија као потврђени партнер пружа Србији на њеном путу ка Европској унији.

Јоксимовић је такође изјавила да су велика очекивања Западног Балкана да ће Словенија током свог шестомесечног председавања оснажити процес проширења Европске уније.

Јоксимовић је честитала амбасадору Словеније Дамјану Берганту у име Владе Србије тридесетогодишњицу државне самосталности и предстојеће шестомесечно председавање Саветом Европске уније и том приликом истакла да су Србија и Словенија током протеклих 30 година, без обзира на тешкоће у прошлости, успеле да усмере поглед према будућности.

"Ми размишљамо како заједно да се суочимо са изазовима које носи будућност, а не о стварима које су остале у прошлости и које би сви заједно требало да превазиђемо. Словенија и Србија су показале значајан капацитет као озбиљне и одговорне државе. Ми данас можемо да кажемо да је Словенија искрено подржавала европске интеграције Србије", истакла је Јоксимовић.

Јоксимовић је подсетила да је Словенија и током протеклих неколико дана била једна од земаља која се „гласно и врло јасно залагала“ за то да Србија направи нове кораке у процесу европских интеграција и да отвори нове кластере.

"Ја Вам, господине амбасадоре, на томе захваљујем, ми то знамо да ценимо. Рећи ћу још и то да је током недавних важних регионалних скупова на којима су учествовали и остали представници земаља Западног Балкана, изражено пуно очекивање и да се полажу велике наде да ће процес проширења Европске уније бити оснажен током предстојећег председавања Словеније. А за нас ће то бити прилика да додатно развијамо наше политичке, економске и културне односе“, предочила је Јоксимовић.

Јоксимовић је поручила да ће Србија радити „што је најбоље могуће“ да убрза реформски процес и да покаже додатну посвећеност процесу европских интеграција.

 

 

Извор: Танјуг