Вести

Јоксимовић: Снажна подршка Немачке реформама и европском путу Србије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас, након састанка са министром правде и европских питања немачке покрајине Баден-Виртемберг, Гвидом Волфом, да Немачка није само најзначајнији политички и економски партнер на европском путу Србије, већ и највећи појединачни донатор. 

Како каже, Немачка је у последњих 15 година Србији ставила на располагање бесповратних 1,6 милијарди евра за различите реформе. Са друге стране, бројне немачке компаније послују у Србији, а постоји и велики потенцијал за повећање економске сарадње. 

Јоксимовић је навела да је Баден-Виртемберг једна од најзначајнијих и најразвијенијих покрајина у Немачкој, и да је посета министра Волфа показатељ добрих односа и пријатељства које се у последњих пет, шест година интензивно развија.

"Са министром сам причала о реформама које спроводимо из области економије, правосуђа, борбе против корупције као и мањинских права. Нарочито је похваљен наш законодавни оквир који се тиче мањинских права, јер такав оквир није чест ни у земљама чланицама ЕУ", рекла је Јоксимовић. 

Додала је да Србија има пет спремних поглавља и да очекује да значајнији пакет поглавља буде отворен у јуну. 

Јоксимовић је навела да област Баден-Виртемберг као и Србија, Београд и Нови Сад, припадају Подунавском региону, те да ту постоји велики фонд за реализацију циљева Дунавске стратегије, која је предмет конкретне сарадње. 

Министарка је захвалила немачком министру на конструктивним и пријатељским порукама, и рекла новинарима да је прихватила позив градоначелника Улма, који је део делегације, да посети Дунавски фестивал, који се одржава у том граду.

"На тај начин се боље упознајемо и одржавамо тренд позитивног имиџа који последњих година Немачка има у Србији, а верујем и да Србија и њени грађани имају бољи имиџ у Немачкој, што доприноси подршци Немачке нашем путу ка ЕУ.

 

 

 

Извор: Танјуг