Вести

Јоксимовић: Снажна подршка В4 европском путу Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са шефовима дипломатских мисија држава Вишеградске групе у Београду (В4) о начинима да се, иначе конструктивна и континуирана сарадња Србије и чланица В4 додатно унапреди, о актуелностима у вези са преговорима Србије за чланство у ЕУ, као и о другим важним питањима регионалне и међународне политике.

Јоксимовић је разговарала са амбасадорима Мађарске Атилом Пинтером, Словачке Федором Росохом и Чешке Томашом Кухтом, као и са отправником послова амбасаде Пољске Анџејом Кинђуком.

У разговору Јоксимовић је истакла да Србија, као једна од држава која предњачи у региону у процесу приступања ЕУ, значајно доприноси кредибилитету политике проширења, као и компетитивности Европске уније.

"То чинимо, пре свега, темељним спровођењем реформи неопходних за чланство и залагањем за кључне вредности на којима Унија почива", нагласила је Јоксимовић.

Додала је да је криза, коју је изазвала пандемија, била прилика да покажемо солидарност једни са другима - Европска унија са Србијом, али и Србија са другима - и да грађани у пракси разумеју колико је исказана солидарност важна и за нашу земљу, за сваког грађанина, као и за саму ЕУ и за слику која се о њој у јавности формира.

Јоксимовић је посебно захвалила државама чланицама В4, које и билатерално, али и као регионална организација активно заговарају политику проширења ЕУ, нарочито када је реч о Србији и истакла да се Србија кроз преговоре са Унијом у великој мери ослања на искуство и помоћ ове четири земље.

"За Србију је важно да све државе чланице ЕУ препознају помак остварен у поглављима 23 и 24 предочен у Извештају Европске комисије о напретку Србије у области владавине права, неформалном документу (non-paper) објављеном прошле недеље. Овај документ у доброј мери уравнотежено бележи и значајан напредак који смо постигли, као и одређена кашњења, те очекујемо да ће Србија током хрватског председавања ЕУ, односно до краја јуна, добити сагласност за отварање неког од пет поглавља за које смо у потпуности спремни", рекла је Јоксимовић.

Амбасадори В4 још једном су поновили да је политика проширења ЕУ најбољи механизам за достизање стабилности и просперитета на Западном Балкану.

Истакли су да ће В4 наставити да активно подржава Србију у процесу приступања, имајући у виду посвећеност наше земље спровођењу реформи за усвајање европских вредности и стандарда у свим областима важним за добробит грађана.

Посебно су упознали Јоксимовић са садржајем најновије декларације В4 поводом 20. годишњице Међународног вишеградског фонда - најзначајније заједничке организације у оквиру В4, који ће наставити да финансира програме посвећене промоцији регионалне сарадње и солидарности, како унутар региона В4, тако и са другим земљама, а посебно са Западним Балканом.

 

 

 

Извор: Танјуг