Вести

Јоксимовић: Србија активно доприноси међународној безбедности

Србија наставља да буде у неинтервенистичком смислу држава која даје пуни допринос међународној безбедности, међународној сарадњи, пре свега у оквирима мултилатерализма, казала је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић на отварању курса за цивиле за учешће у мултинационалним операцијама.

Потсетила је да је она, 2015 године, као министар за ЕИ, иницирала креирање нормативног оквира за учешће Србије у цивилним мировним мисијама, и да је у сарадњи са Министарствима иностраних послова и одбране донет акциони план за овај програм.

Јоксимовић је навела да Србија на активан начин и кроз преговоре у поглављу 31, које се односи на заједничку спољну и безбедносну политику, показује на јасан и конкретан начин свој допринос међународној безбедности, што је важно нагласити, јер данас постоје претње безбедности свуда у свету, па и у нашем региону, чему смо сведоци ових дана. Наиме, неконтролисано кршење и непоштовање међународних и мултилатералних оквира од стране Приштине, може да угрози европски поредак мира и стабнилности у такозваном региону Западног Балкана.

“Мислим да је несумњиво да смо као држава показали потпуно поштовање, активно учешће и слеђење основних принципа мултилатерализма, у циљу очувања мира. Нама је мултилатерализам оквир у којем тражимо и настојимо да допринесемо решењима, а ту пре свега говоримо о механизмима УН, организације за Европску безбедност и сарадњу и ЕУ”, каже Јоксимовић.

Додаје да Србија несумњиво, као једна од земаља оснивача организације УН и ОЕБС и кандидат за чланство у ЕУ, на сваки начин показује своју опредељеност ка међународном миру, дијалогу и механизмима мултилатералног безбедносног поретка.

“Поставили смо нормативни оквир кроз овај акциони план, сада следи сигурно веома важан задатак постављања организационог и финансијског оквира да бисмо могли у пуном капацитету да приступимо овом програму”, додаје министар.

Што се тиче поглавља 31, Србија није отворила то поглавље, каже Јоксимовић и додаје да не зна ни када ће га отворити, јер је то једино поглавље за које још увек није добијен извештај са скрининга.

Сматра да је постављени нормативни оквир и почетак припрема и обуке за учешће у цивилним мисијама начин на који се показује и грађанима Србије и партнерима у ЕУ да Србија не чека да јој се дају задаци у оквиру одређеног поглавља, већ заиста ради оно што је у интересу безбедности земље, грађана, регионалне и стабилности ЕУ и у ширем смислу светске безбедности и стабилности.

“Верујем да ће то ЕУ знати да цени и оцени на прави начин”, истиче Јоксимовић и додаје да је Србија једна од ретких држава која има привилегију да има капацитете и за учешће у мировним мисијама, класичним, а почиње и учешће у цивилним.

“Ми смо и у овоме показали да смо прва земља у региону која је започела са оваквим програмом и прва земља у региону која тиме показује да је за нас стабилност и безбедност највећа вредност и да смо искрено посвећени тој вредности”, каже Јоксимовић.

Она се нада да ће и други, попут Србије, да схвате - ако не сами онда уз помоћ ЕУ и других, да су мир и стабилност у региону најважнији.

 

Почетак спровођења концепта присаједињења

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да договори албанске и владе из Приштине, између осталог и о укидању царина и формирању заједничког Фонда за спољнополитичко деловање, представљају почетак спровођења концепта присаједињења такозваног Косова Албанији.

"То, по свим ставкама потписаних, а и планираних споразума, уз нагласак на Фонд за спољнополитичко деловање тзв. Косова и Албаније ка постизању пуноправног чланства у ЕУ до 2025, који на директан и отворен, а очигледно и финансијски обезбеђен начин - значи територијалну експанзију", навела је Јоксимовић.

Она каже да је циљ да се до краја уруши мултиетнички принцип и европски поредак мира и стабилности, у целом региону Западног Балкана, али, истиче, и европски поредак заједничке безбедности, демократије, владавине права, социјалне тржишне привреде, вредности и слободе, у којој је безбедност недељива, а слободе засноване на пуном поштовању свих људских права.

"Ово је почетак урушавања темеља које су ОЕБС и ЕУ поставили и који чине Европу целу и слободну", навела је министарка.

 

 

Извор: Танјуг