Вести

Јоксимовић: Србија ће се обратити УН због изјава Вилијама Вокера

Србија ће се обратити УН због изјава бившег шефа мисије ОЕБС на Косову Вилијема Вокера да ради на пројекту стварања "велике Албаније", потврдила је данас министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић додајући да сада имамо добру аргументацију и за ЕУ.

"Ова изјава Вокера, знате бројне дипломате и високи званичници ЕУ и других земаља су нам говорили - пустите ту причу о великој Албанији, то је за унутрашњу политичку потребу у тим земљама и слично. Међутим, ево сада доказа да то није пројекат са којим се само флертује ради избора већ да је то нешто што очигледно постоји", рекла је Јоксимовић.

Додаје да је очигледно да тај пројекат долази од неког ко је врло верзиран и врло упознат са пројектом и ради на томе.

"Сада имамо добру аргументацију у рукама, да покажемо и ЕУ. Пројекат велике Албаније није само проблем Србије, већ укључује делове територија неколико земаља Балкана и мислим да то све нас треба да брине", нагласила је Јоксимовић.

Коментаришући најаве да би Марти Ахтисари и Медлин Олбрајт могли да буду део тима Приштине у преговорима са Београдом у Бриселу, Јоксимовић каже да лобирање постоји и да је легитимно.

"Међутим, када видите избор оних који су у тиму Приштине... и то је њихово право. Као што је тачно рекао премијер - то су људи који у одређеним деловима света имају велики углед, а код нас немају позитивну конотацију, али оно што је индикативно то су људи који су током свог мандата били директно везани за дешавања која су произвела бројне промене које су биле на штету Србије. Можемо да видимо да је то врло индикативан избор", истакла је министарка.

Она додаје да грађани Србије не треба да брину, јер и ми радимо и наша дипломатска позиција је све боља.

"Знамо да се носимо, не чекамо да нас околности претекну. Ми знамо шта је права дипломатија и врло смо успешни у томе", рекла је Јоксимовић.

 

ЕУ ће опстати, у интересу Србије да настави европским путем

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је изјавила данас да ће ЕУ опстати, да су и недавни избори у Аустрији, Холандији и Француској показали да њени грађани још нису одустали од европске породице, као и да је и у интересу Србије да настави европским путем.

"Ми теба да гледамо Србију и наше интересе. Мислим да је и у економском, политичком и безбедносном смислу, заиста, наш интерес да наставимо тај пут", рекла је Јоксимовић.

Србија је до сада отворила осам поглавља и два привремено затворила, а Јоксимовић каже да је релативно задовољна том динамиком.

"То је солидна динамика која показује да је Србија озбиљан кандидат. Нисам неко ко се залаже за пакет Западног Балкана, мислим да не треба, нити је реално, да сви уђу у ЕУ у исто време. Онолико колико радимо, толико треба да будемо вредновани да би се проширење задржало као легитимни концепт и за грађане ЕУ", нагласила је министарка.

Она је рекла да критеријум треба да буде колико радите, као и да је Србија по томе добра и предњачи у односу на друге.

"Не потцењујем друге, али Србија ради добро и одговорно и мислим да је то препознато", навела је министарка.

Јоксимовић додаје да је питање чланства нешто друго, с обзиром да када се све испреговара следи референдум на коме се грађани изјашњавају, као и да све државе чланице морају да ратификују уговор о приступању у њиховим парламентима.

"За нас је добро да радимо на томе због нас самих", поручила је Јоксимовић.

Она је подсетила да је ЕУ, пре свега, заједница интереса и вредности на којима почива и да је настала као концепт који би тебало да донесе мир међу вековима зараћеним европских држава.

"Пројекат мира који је успео током 60 година, мир међу чланицама је велики успех. Ми нисмо осетили те благодети 60-годишњег мира. То је један од важних мотива и разлога зашто треба Србија да буде упорна на еворпском путу, независно од рокова и датума и од тога да се и сама ЕУ мења", навела је Јоксимовић.

Она је додала да концепт мира ЕУ неће пропасти пред озбиљним изазовима.

Према њеним речима, мир и просперитет који јесу домети функционисања ЕУ требало би да буду у нашем најбољем интересу, уз све препреке и разумевање.

Недавни избори у појединим европским земљама су показали, истиче она, да се враћа поверење и подршка ЕУ концепту чим грађани наслуте да би нека привилегија или користи које обезбеђује ЕУ могли бити угрожени.

Јоксимовић додаје да ће ЕУ опстати можда и на измењен начин, који не мора да буде лошији, можда и бољи.

 

 

извор: Танјуг/РТС