Вести

Јоксимовић: Србија да постане функционалан део ЕУ

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је једини прави циљ за Србију да постане квалитетан и функционалан део Европске уније и позвала њене чланице да подрже проширење Уније.

"Земље чланице ЕУ треба да подрже проширење, јер принципи и вредности за које се она залаже доприносе стабилности, не само региона западног Балкана, већ и целе Европе", рекла је Јоксимовић, отварајући скуп "Десет година у ЕУ: Литванска постигнућа у процесу евроинтеграција" у Скупштини Србије.

Она је навела и да треба имати разумевања за то што неке чланице ЕУ нису ставиле проширење на прво место с обзиром на економску кризу пре свега, али је напоменула користи које доноси даље проширење ЕУ.

"То су циљеви које је и нова влада Србије поставила испред себе, а тичу се високог нивоа продуктивности, борбе против сиромаштва, економије засноване на образовању, очување животне средине", указала је она.

Јоксимовић је истакла да је намера нове владе Србије да се, како је рекла, интензивира преговарачки процес и подсетила да је завршен скрининг за осам поглавља.

У том контексту она је навела да су од великог значаја недавне посете европског комесара за проширење Штефана Филеа и шефице европске дипломатије Кетрин Ештон Србији.

"Једини прави циљ је да постанемо кроз неколико година квалитетан и функционалан део ЕУ", поручила је Јоксимовић и додала да треба бити реалан у вези са европским интеграцијама, јер и сама ЕУ пролази кроз искушења.

Према њеним речима, за Србију је изазов да заузме, како је рекла, чисту и одрживу позицију у том променљивом балансу ЕУ и да истовремено направи пут прилагођавања политици Брисела.

"Долазе понекад различите поруке, некад смо срећни због њих, а некад и не", рекла је министарка и додала да из тог разлога треба да будемо "еврореалисти".

Она је подсетила да је главни приоритет нове владе наставак европских интеграција и продубљивање сарадње са ЕУ. 

Говорећи о теми скупа којом се указује на позитивне промене које су уследиле после пријема 10 нових чланица у ЕУ 2004. Јоксимовић је оценила да је то био велики успех и да је то подстакло друге земље да промене друштвено-економски концепт и прилагоде се мерилима Уније.

"У тих 10 година, без обзира на специфичности искустава нових чланица, ЕУ се показала као успешна у постизању мира и стабилности, јачању борбе против незапослености", закључила је Јоксимовић и додала да је велико проширење Уније пре 10 година оправдало очекивања земаља које су постале њене чланице, али и очекивања земаља као што је Србија.