Вести

Јоксимовић: Србија корак испред у коришћењу ИПА фондова

Представници Директората Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу, Владе Србије и релевантних домаћих и међународних институција разговарали су данас у Београду о јачању капацитета Србије за коришћење бесповратне финансијске помоћи ЕУ, а министарка Јадранка Јоксимовић истакла је да је наша земља отишла корак испред осталих које су у истом статусу преговора.

Министарка задужена за европске интеграције објаснила је да је централна тема данашњег састанка било програмирање ИПА за ову годину, и подсетила да Србија релативно успешно користи та бесповратна средства ЕУ, која су у просеку 200 милиона евра годишње.

"Разговарали смо шта још можемо да урадимо о јачању капацитета да користимо ту доступну бесповратну помоћ, као и о програмима ИПАРД-а, што су средства намењена пољопривредницима", рекла је Јоксимовић.

Додала је и да је било речи и о програмима прекограничне сарадње, за које је истакла да су важни не само за људе који живе у прекограничним деловима.

"Имамо програме са Црном Гором, Босном и Херцеговином, Хрватском, Бугарском, Румунијом, Мађарском, а ове године биће први пут и са Македонијом. То су важни пројекти видљиви за људе на регионалном нивоу, и није реч само о инфраструктурним пројектима, већ и онима који укључују развој туризма, културне сарадње, заштите животне средине...", рекла је Јоксимовић.

Разговор је вођен и о секторској буџетској подршци, мигрантској кризи и социјалном збрињавању.

Како је министарка Јоксимовић истакла, то показује да Европска унија није само "банкомат", већ партнер Србије у спровођењу реформи.

"То је пре свега вредносни оквир и тип друштва којем желимо да припадамо, јер су то најразвијеније државе и у њима се најбоље живи и ради у свету", нагласила је Јоксимовић.

Она је као пример помоћи држава ЕУ Србији навела Немачку која је, како је указала, током последњих 15 година нашој држави дала милијарду и по евра бесповратне помоћи.

"И поред свих политичких проблема који се појављују, Европска унија је најбољи партнер Србије у реформском процесу, и то не само декларативно, већ и финансијски. Чак 65-70 одсто укупне спољнотрговинске размене имамо са земљама ЕУ", рекла је Јоксимовић.

Поредећи Србију са осталим државама које су истом статусу преговора као наша земља, Европска комисија оценила је Србију као најнапреднију, додала је министарка.

"Један од проблема који смо заједнички констатовали, јесте што оспособљени и стручни кадрови у овој области нису увек расположени да раде за релативно скромне плате у државном сектору. Они лакше налазе боље плаћене послове на тржишту", рекла је Јоксимовић.

Укупно гледано, додала је, Србија је отишла корак испред других и то је добар подстицај да наставимо даље.

"На крају крајева, крајњи корисници су грађани Србије", закључила је Јоксимовић.

Састанку Заједничког одбора ЕУ - Србија за праћење ИПА, копредседавале су министарка Јоксимовић и директорка за Западни Балкан у Генералном директорату за суседство и политику проширења Европске комисије Хеновева Руис Калавера.

 

 

 

извор: Танјуг