Вести

Јоксимовић: Видљиви почетни резултати реформи које Србија спроводи

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са генералним директором за европску сарадњу Министарства спољних послова Холандије Матијасом ван дер Пласом о активностима Србије у процесу приступања ЕУ, Стратегији проширења, стању у региону и другим значајним питањима.

Јадранка Јоксимовић нагласила је да је Србија јасно опредељена за наставак процеса европских интеграција, који би требало да резултира чланством у ЕУ, што и јесте стратешки интерес државе.

Истакла је да је процес приступања најбољи механизам за реформу државе.

Министарка европских интеграција оценила је да Стратегија проширења представља значајно политичко охрабрење и признање за Србију, пре свега у контексту резултата спровођења реформи.

"Она истовремено на најбољи могући начин јесте и потврда да ЕУ озбиљно рачуна на капацитете и потенцијале наше државе, као кандидата за пријем у ту организацију. Ту могућност Влада Србије, као одговорна извршна власт неће да пропусти", прецизира Јоксимовићева и додаје да 2025. година није утврђена година пријема, већ да је треба разумети као оквиран и подстицајан термин.

Министарка очекује да ће Србија за време Бугарског председавања Савету ЕУ, отворити поглавља за која је спремна и да ће тренд отварања поглавља бити настављен и током аустријског и румунског председавања, која ће затим уследити.

Саговорници, који су задовољни нивоом билатералних односа, верују да има простора за њихово свеукупно интензивирање. 

 

 

 

Извор: РТС