Вести

Јоксимовић: Високо ценимо подршку Шпаније

Интернационални секретар СНС и министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић учествује на Националној конвенцији владајуће Народне странке Шпаније премијера Маријана Рахоја, која се одржава у Севиљи.

На Конвенцији Јадранка Јоксимовић се састала са премијером Шпаније Маријаном Рахојем при чему је пренела поздраве председника Српске напредне странке и председника Србије Александра Вучића и пренела да је добродошао у Србију. Јоксимовић је пренела Рахоју да је он један од најпопуларнијих светских државника у Србији због чврстих позиција Шпаније у вези непризнавања независности Косова и Метохије, чврстих принципа међународног права и подршке коју пружа територијалном интегритету наше земље. Такође, захвалила се на подршци коју Шпанија пружа процесу европских интеграција Србије и изразила да обострана подршка територијалном интегритету и суверенитету, као и добри билатерални односи потврђују искрено пријатељство између Србије и Шпаније.

Председник Народне странке и премијер Шпаније Рахој је такође пренео поздраве председнику СНС и председнику Србије Александру Вучићу и захвалио се на присуству интернационалног секретара СНС-а и министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић на Конвенцији Народне странке Шпаније. Премијер Рахој је истакао да ће Шпанија наставити да пружа подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије.

На Националној конвенцији Народне странке Шпаније представљена је актуелна политичка ситуација у Шпанији као и постигнути резултати реформског процеса, суочавање са изазовима пораста популизма и сецесионизма, као и нови импулс Европске уније у контексту европских избора наредне године.

Интернационални секретар СНС и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић током Конвенције се сусрела и са министром спољних послова Шпаније Алфонсом Дастисом кога је информисала о процесу европских интеграција и актуелним дешавањима на КиМ. Дастис је изразио да Шпанија пружа подршку Србији у приближавању ЕУ и нагласио да Шпанија поштује територијални интегритет и суверенитет Србије.

Јоксимовић је о актуелној политичкој ситуацији у Србији и наставку сарадње разговарала и са Интернационалним секретаром Народне странке и председавајућим парламентарног одбора за спољне послове Хосе Рамон Гарсијом Ернандесом, министарком здравља, социјалних услуга и једнакости Долорес Монсерат, као и са генералним секретаром ЕПП Антонио Лопезом.

Јоксимовић је посебно истакла да са уважавањем пратимо одговорну економску политику и мере шпанске владе и премијера Рахоја, које су, после почетне непопуларности, донеле позитиван економски раст и резултате у Шпанији.

Такође, интернационални секретар СНС Јадранка Јоксимовић је учествовала на панелу "Међунараодни изазови у спољној политици Шпаније" , "Сецесионизам у Каталонији" као и на панелу о "Куби и Венецуели".