Вести

Јованов: Бољи живот у свакој локалној самоуправи у Војводини

Са Миленком Јовановим, потпредседником Главног одбора Српске напредне странке причали смо о програму инвестиционих пројеката Србија 2025, али и о томе колико су повезани републички и покрајински нивои власти. Јованов се осврнуо и на боље услове живота грађана у Војводини, а посебно на стање у Западнобачком округу и када је у питању рад локалних самоуправа и рад одбора Српске напредне странке.

Према речима Јованова, Србија у ову годину улази озбиљније и економски стабилније у односу на дуги низ година уназад.

Имамо врло јасан резултат рада Владе Србије и председника Србије Александра Вучића. Имамо озбиљне инвестиције у Србији, завршавају се ауто-путеви које десетинама година нисмо успели да завршимо, а граде се и ауто-путеви тамо где су их други само сањали, рекао је Јованов.

Овај план се, како објашњава Јованов, односи и на инфраструктуру у локалним самоуправама, и  када су у питању водоводи, канализације, пречистачи отпадних вода... Тако исто се план бави даљим развојем Србије по питању путне инфраструктуре, те ће, сматра Јованов, у том смислу Србија ухватити корак који је у давној прошлости изгубила.

Људи виде повећање зарада, повећање пензија, као што виде конкретне промене у свом начину живота. Да ли је то довољно? Наравно да није. Сви бисмо волели да се ствари брже мењају, али морамо да пратимо процесе. У претходном периоду смо показали да умемо, да бринемо о народу и држави, зато очекујемо да нам грађани дају подршку да наставимо тако и у наредном периоду, наводи Јованов.

Од 2000. до 2016. године, како истиче Јованов, био је период када су и пројекти и политике које су се водиле у Новом Саду и Покрајини биле супротстављене ономе што се ради у Србији, док је ситуација сада потпуно другачија.

Врло често је ту било неког надгорњавања те две администрације, што је било потпуно бесмислено и што се односило на грађане Војводине. Њима на штету се неко играо политике. Данас се заједнички ради. Имали смо заједничке седнице Влада у Новом Саду и Београду. Имали смо заједничке пројекте као што је пројекат зграде РТВ-а, пројекти у здравству или инфраструктурни пројекти. Данас имамо апсолутну синергију, од локалних самоуправа до покрајине и републике када је у питању реализација пројекта. То је оно што је ново, што је веома важно и што је дало резултате, сматра Јованов.

Када су у питању бољи услови за живот у Војводини, Јованов истиче да је у свакој локалној самоуправи стање поправљено  у одређеним сегментима, а негде, врло често у великом броју сегмената. То је, према речима Јованова, видљиво сваком грађанину који хоће да буде објективан и који жели да са заинтересованошћу грађанина посматра те ствари.

На предстојећим изборима Српска напредна странка ће, како најављује Јованов, у односу на друге странке, имати највише промена.

Чак 60 одсто људи који су носили листе 2016. године неће их носити на изборима ове године. Биће велики број младих људи, нових људи који се или нису бавили политиком, или су били у другом или трећем плану, истиче Јованов.

Када је реч о инвестицијама у Западнобачком округу, најважнији пројекат је, према мишљењу Јованова, брза саобраћајница Сомбор-Кикинда.

То је брза саобраћајница, две траке у једном смеру, две траке у другом смеру. То је и за Сомбор и за Кикинду драматична промена у односу на позицију коју су имали. Овим путем повезује се исток и запад Војводине, односно, североисток и северозапад Србије. Имаћете брзу саобраћајницу која ће бити добар контакт са ауто-путем и коридором 10 и каснијим коридорима. И оно што је још важно јесте да ће се радити реконструкција пута од Оџака до границе са Хрватском. Овим од Сомбора и Кикинде правимо места која нису више окретнице аутобуса већ транзитна места, рекао је Јованов и додаје да се овим пројектом инвеститорима шаље порука да су то места која су добро инфраструктурно повезана са главним саобраћајницама.

Када реално погледамо шта су била наслеђена питања и наслеђени проблеми са којима су морали да се изборе људи који воде четири општине Западнобачког округа може се рећи, рекао је Јованов, да је ситуација задовољавајућа.

Избори у Кули показали су да је странка урадила добру кампању и имала добар резултат. Апатин је посебно интересантан јер су у Апатину људи пре четири године фактички преузели управљање локалном самоуправом. Наишли су на велики број проблема као што се обично дешава тамо где нема тог проветравања у дугом периоду. Мислим да су се доста добро снашли. Није им било лако, али није остало без резултата. У Оџацима је било одређених персоналних промена и када је у питању странка и локална самоуправа. Али, они већ дужи период имају добре резултате, истиче Јованов.

Оно што Јованов стално замера свим члановима станке, али, како је рекао, и себи, јесте да морају више да се боре за оно што је политика и оно што су резултати које је постигао Александар Вучић.

Ми имамо за шта да се боримо и шта да кажемо грађанима. Морамо да се боримо и против лажи и против најприземније демагогије. Избори који се ближе неће бити нимало лаки за Српску напредну странку, јер уколико наши политички противници буду имали било какву шансу да нас на било који начин избаце из управљања локалним самоуправама, то ће и да ураде и ту не треба имати никакву дилему, рекао је Јованов.

 

 

Извор: 025 Инфо