Вести

Јованов: Брнабић заслужила да буде председник Народне скупштине Србије

Председник посланичке групе Српске напредне странке "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов изјавио је да је Ана Брнабић заслужила да буде предложена за председника Скупштине Србије, а да су све критике на њен рачун личне природе, пошто, како је рекао, нико не може да има примедбе на рачун Владе Србије коју је она водила седам година.

Јованов је, на седници Скупштине Србије, образлажући предлог да се за председника Скупштине Србије предложи Ана Брнабић, подсетио да је она 2016. ушла у Владу као министарка за државну управу и локалну самоуправу, а да је затим 2017. дошла на чело владе.

"Од момента доласка на место премијера траје бесомучна хајка на њу. Увреде према њој су личне, јер на резултате Владе коју је она водила не могу да нађу примедбе", поручио је Јованов.

Како је рекао, примедбе опозиције да ће она унети раздорну реторику у Скупштину која је неподношљива, те да неће дозвољавати опозицији да дође до речи.

"А ви видите, сада директно, ко не дозвољава да се дође до речи, ко је тај који уноси раздор и ко је тај који не дозвољава да се ради", рекао је Јованов алудирајући на посланике опозиције који су му добацивали.

Опозицији је поручио да заборави на прелазну владу, и да о томе може да размишља када буде имала 126 посланика.

Јованов је истакао да опозиција не може да критикује Ану Брнабић јер је, како је рекао, њена влада постигла сјајне резултате, градила километре ауто-путева, градила пруге, реновирала школе и болнице, подигла плате и пензије.

"Ту не може да буде критике, али може да буде одвратних личних увреда, јер за друго и нису способни. Јер знате како кажу, велики људи причају идејама, а мали људи причају о другим људима. Они не могу да добаце даље од тога", рекао је Јованов.

Јованов је додао да је моменат у коме ће Ана Брнабић бити изабрана за председника Народне скупштине Републике Србије изузетно тежак за државу Србију.

"Наша држава се суочава са спољним притисцима, али се суочава и са тим да по први пут на политичкој сцени Србије имамо људе који директно, неотворено и нескривено траже да се тај притисак појача, траже санкције за своју земљу, траже да се Србија на сваки могући начин унизи и понизи, да се Србија ослаби пред веома великим изазовима које следе по питању Косова и Метохије", рекао је Јованов.

Како је рекао, Ана Брнабић ће имати важан задатак да Народна скупштина Републике Србије остане Народна скупштина Републике Србије у условима када је опозиција, како је рекао Јованов, тражила да странци одлучују о судбини Србије.

"У таквом друштву и у таквим околностима Ана Брнабић мора да сачува и достојанство овог парламента и да одговори на све изазове које има. Она је на све најгоре могуће увреде одговорила тако што је рекла да ће морати да разговара са опозицијом и да ће морати да се нађе начин како ће функционисати парламент. И да није ништа друго урадила до сада, тиме је заслужила да добије подршку да буде председница Народне скупштине Републике Србије", поручио је Јованов.

Јованов је навео да је Ана Брнабић рођена 1975. године у Београду, да поседује мастер диплому Универзитета Халл из Велике Британије и више од 10 година рада у међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији.

"У августу 2016. године је изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе у влади Србије и ту функцију обављала до избора за председницу владе. Као министарка државне управе и локалне самоуправе посебно је радила на реформи јавне управе кроз увођење електронске управе у Србији, како би држава постала истински сервис грађана. Увођење електронске управе у Србији значило је много ефикаснију и транспарентнију управу, као и алат за одлучну и практичну борбу против корупције", рекао је Јованов.

Додао је да је као председница Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије Владе Србије, у свакодневним консултацијама са ИТ индустријом Србије, стартап и иновативним компанијама, развила је акциони план и кренула у његову брзу примену.

"Србија је данас земља са четири научно-технолошка парка у Београду, Нишу, Новом Саду и Чачку, што све доприноси томе да ИТ сектор буде најперспективнији и најбрже растући. Учествује са шест одсто у БДП-у, што јасно говори да, захваљујући раду Ане Брнабић, данас Србија хвата корак и држи корак са оним што се зове четврта индустријска револуција", навео је Јованов.

 

Опозиција има двостуке стандарде

Јованов је позвао чланове и симпатизере Српске напредне странке, као и све друге који подржавају политику председника Александра Вучића, да остану смирени и прибрани и да воде рачуна о Србији.

Говорећи на седници Скупштине Србије о све чешћим нападима на активисте Српске напредне странке који врше кампању од врата до врата, Јованов је рекао да опозиција има двостуке стандарде и да је оно што је њима дозвољено, другима није. 

"Јер њима до Србије није стало уопште. Њих баш брига да ли ће Србија да оде у грађански рат или неће. Они у томе виде своју неку шансу. Ми морамо да водимо рачуна о томе, јер ако ми то не будемо радили, онда неће нико", поручио је Јованов.

Како је Јованов рекао, опозиција и њихови медији спремају терен за грађански рат и то раде свакодневно.

"Јер ви ћете у једном тренутку морати почети да се браните. И то је проблем који заиста може да ескалира. Ја се надам да неће, за сада не ескалира само захваљујући нашој прибраности. Искључиво само због тога. Јер 700.000 чланова Српске напредне странке није кренуло у грађанско хапшење никога", рекао је Јованов. 

 

Очекујем да Брнабић направи искорак у Скупштини на пољу дигитализације

Јованов је нагласио на седници на којој се бира председник парламента да се не стиде Ане Брнабић, већ се њом поносе због свих резултата које су заједно постигли и изразио очекивање да ће она по преузимању дужности, направити искорак на пољу дигитализације и модернизације рада парламента.

Јованов је рекао да је влада на челу са Брнабић водила политику континуитета са политком који је водио председник Вучић, а која је неколико пута потврђена на изборима. 

Била је и посебно посвећена и способна да ту политику спроведе и да дођемо до свих резултата, рекао је Јованов и нагласио да је уверен да ће успешно водити Скупштину као и Владу.

"Будући да јој је дигитализација била фокус и најинтересантнија специфична разлика у односу на друге, очекујем да ће и ту направити искорак и унаредном периоду да се стари системи замене новим, модернијим да и Скупштина има нове дигиталне платформе. Очекујем да направи искорак на том пољу" рекао је Јованов.

Јованов, који је оценио да се током данашње полемике није чуло ниједно излагање а да није било прекинуто, говорио је и о скупу на којем се председник независног удружења новинара Динко Грухоњић хвалио да се зове Динко као Динко Шакић (усташки ратни злочинац и командат логора Јасеновац) а не Сабахудин како поједини измишљају.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2