Вести

Јованов: Изменама закона се омогућавају избори 2.јуна

Председник посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов образложио је предлог закона о изменама и допуни Закона о локалним изборима које су, како је рекао, подржале посланичке групе већине, али и део опозиције, и којима се омогућује да се београдски и локални избори, који нису одржани у децембру, одрже истог дана - 2. јуна.

"Предлогом се предвиђају следеће измене закона о локалним изборима, да се одлука о расписивању локалних избора доноси најраније 150 дана, најкасније 45 дана пре истека мандата одборника, до сада је било 120 дана. Да од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може да прође мање од 30, а ни више од 60 дана, до сада је било 45", објаснио је Јованов на седници Народне скупштине Републике Србије.

Јованов је навео да се додаје нови члан којим се регулише координираност провођења избора за одборнике Скупштине града и одборнике Скупштине градских општина.

"Често је уносило конфузију и неразумевање како и да ли постоје у градовима које имају градске општине, као што су Београд, Ниш, Пожаревац, дакле, да ли на бирачком месту имамо два бирачка одбора за изборе које су градски и општински, или један бирачки одбор и тако даље. Сада се то регулише законом и трећи члан регулише питање ступања на снагу овог закона. Каже се да ће ступити на снагу наредног дана од објављивања у Службеном гласнику Републике Србије", рекао је Јованов.

Јованов је рекао да се измене закона доносе као последица разговора који су вођени у претходним недељама између представника посланичких група у Народној скупштини Републике Србије заједно са представницима из невладиног сектора.

"Захтев је био да избори буду одржани у исто време. Читаћемо касније и стенограме ко је шта тражио. Тражено је да то буде 2. јуна. Ово није наш предлог, формално јесте наш, али фактички ово је предлог који је предложен од стране опозиционих странака", рекао је Јованов.

Јованов је истакао да је ово требало да буде компромис који ће на неки начин затворити то питање када ће бити избора и захтевано је да буду, како је поновио, у истом дану - да буду 2. јуна.

"Овим изменама и допунама омогућићемо гласање 2. јуна у Граду Београду и свим оним локалним самоуправама које у децембру нису имале изборе", закључио је Јованов.

 

 

Код опозиције се дешава процес "престројавања"

Јованов je цитирао Здравка Поноша, чија је странка одлучила да не изађе на београдске и локалне изборе 2. јуна, рекавши да је председник странке "Србија центар" говорио о томе да је један од захтева опозиције био да се избори споје управо тог датума.

"Кад прихватите све захтеве онда кажу на изборе нећемо да изађемо", рекао је Јованов на.

Јованов је оценио да се код опозиције дешава процес "престројавања".

Јованов је навео да је Понош 11. априла поновио да је предлог опозиције да се избори споје у јуну, а да после опозицији није било добро ни када је власт испунила њихове захтеве.

"Ми јесмо променили став, али у циљу постизања компромиса", рекао је Јованов.

Оценио је да је том делу опозиције пропао план јер се надала да власт неће да прихвати њихове захтеве.

"Нека сада они објашњавају што су променили став", рекао је Јованов.

 

 

Присуство опозиције у Скупштини доказ да није било крађе на изборима

Јованов је изјавио да избори прошлог децембра нису покрадени, а да је најбољи доказ за то што су припадници опозиције у скупштинској сали.

"Они су толико часни, узели су мандате, плате, принадлежности. Није ваљда ба би тако одговорни људи прихватали нешто што је крађа", поручио је Јованов одговарајући Радомиру Лазовићу.

Јованов је додао да му је посебно апсурдна прича о 40.000 људи из Републике Српске који су гласали у Београду.

"Како може 40.000 људи да дође у Београд, а да се то не примети. То је читав град као што је Кикинда, то је 800 аутобуса у Београду. Ми, када држимо митинг, 100 аутобуса изазове колапс, а камоли 800. Или је то 8.000 аутомобила са пет путника, то би био колапс", поручио је Јованов.

Јованов је на изјаву Лазовића да опозиција неће без борбе препустити ниједну општину или град у Србији и који је упоредио ситуацију у којој се Србија налази са оном из 1914. године или 1941. године, нагласио да је поређење са 1914. и 1941. годином крајње неумесно и да вређа осећања наших грађана.

Како је рекао, Србију су 1914. године напали, јер је одбила да се одрекне суверенитета и да странци воде истрагу, док је опозиција, како је рекао, тражила да странци воде истрагу у Србији о изборима.

Одговарајићи Јелени Павловић да је мали рок за прикупљање потписа за београдске и локалне изборе, Јованов је рекао да је за београдске изборе потребно 5.000 потписа, а за општинске 300.

"Чули смо да смо најгора власт у историји. Убеђен сам да ће чим председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић распише изборе, грађани похрлити да вам дају потписе за ваше листе", рекао је Јованов.

 

Јованов је одговорио шефу посланичке групе Народног покрета Србије Мирославу Алексићу, који је истицао добре резултате опозиције 17. децембра на изборима у пет београдских општина, да општине које је побројао - Стари Град, Врачар, Вождовац, Нови Београд, Савски Венац, заправо дају одговор зашто су изгубили у Београду.

"Када погледате број бирача који има управо та Палилула коју не спомињете, Обреновац, Лазаревац, Младеновац и тако даље, и упоредите са тим резултатима које сте прочитали, онда ћете видети зашто у Београду не можете да победите", одговорио је Јованов Алексићу.

"Трајало је толико зато што сте међусобно покушавали да се изборите за што бољу позицију пред грађанима или већ у јавности или шта је већ била тема па смо имали ситуацију да нам се десетак или петнаест пута дневно читају један исти говор у недоглед са све истим наглашавањем ствари", рекао је Јованов.

Јованов је додао да ОДИХР препоруке које је добила Србија нису доказ да избори нису ваљали, пошто ОДИХР  препоруке има Немачка и САД, па им "не пада им на памет да их реализују". 

 

 

 

Применили смо 54 препоруке ОДИХР-а

Јованов је изјавио да нико ко држи до части не би тврдио да актуелна власт није применила ниједну препоруку ОДИХР-а, јер су, како је рекао, од 2019. до 2022. примењене 54 препоруке.

Јованов је запитао опозицију зашто нису спровели ниједну препоруку ОДИХР док су они били на власти.

"Направили смо 54 корака у односу на оно што сте ви урадили када сте били на власти и тада је резултат био нула. Расположени смо да применимо и све остале препоруке ОДИХР и о томе ћемо разговарати и наредних дана, а једна од њих је да један бирач може да подржи све изборне листе", рекао је Јованов.

"За 12 година опозиције ви нисте успели да пронађете 17.000 људи који ће да вам чувају кутије. То је била основна обавеза сваке озбиљне политичке странке у периоду о коме причате. Сви заједно не можете да покријете три округа и онда тражите у другима кривце за то што немате организацију", рекао је Јованов.

Јованов је навео да ће се разговарати и о комисији коју је опозиција тражила да врши контролу бирачког списка, као и о медијима јер, како је рекао, ''нису задовољни начином на који извештава РТС''.

Јованов наводи да ''на РТС приказују потпуно искривљену реалност'', додајући да је то ''можда зато што су уредници из бивше гарнитуре". 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2