Вести

Јованов: Нећемо дозволити да Српска напредна странка личи на Демократску странку

Не можемо на основу личних утисака да доносимо одлуке. Треба чути те људе и објективно и хладне главе донети одлуке које ће ићи пре свега у корист странке, поручује потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов, коментаришући седницу ГО најављену за 29. мај. Тада је најављен расплет компликованих страначких односа и одлука о судбини појединих функционера.

* Може ли потцењивање других људи, посебно у политици, коштати много?

- Апсолутно, кошта. Најбољи доказ за то су недавне изјаве људи из једног дела опозиције, пре свега Драгана Ђиласа, који фактички диктира тај дискурс у јавном говору да се Вучић омаловажава, вређа, а он их сваки пут све више побеђује. То што неко гледа себе у огледалу и мисли да је леп, паметан, има генијални машински мозак који зна да рачуна проценте напамет, то не значи да то мисли и народ.

* Да ли ви потцењујете политичке противнике, страначке колеге?

- Никада. Потцењивање је у политици недопустиво. Свако потцењивање доводи до тога да ви на један погрешан начин перципирате реалност, а тако не можете да доносите праве одлуке. То је као кад је неко болестан, мора да му се успостави дијагноза хладне главе и да се он суочи са тим и да тражи лек за болест. Ако се болест потцењује или се према њој олако односи, то може да буде кобно.

* Шта онда мислите о карактеру оних који су спремни преко ноћи да промене уверења?

- Уверења човек може да мења уколико прихвати аргументе да су уверења била погрешна. Само се магарац не мења, целог века је магарац.

* У реду. Шта је са онима који се преко ноћи одрекну пријатеља?

- Морали бисмо да „раскупусамо” целу ту причу и да видимо шта се у ствари десило у међувремену и зашто пријатељи више нису пријатељи. Нису ствари црно-беле и превише су личне да бисмо могли да доносимо неке генералне закључке.

* Дојучерашњи блиски сарадници и пријатељи функционера означеног као „сумњиво лице” бришу заједничке фотографије на друштвеним мрежама. Шта то говори о карактеру тих људи?

- Свако доноси своје одлуке и одговара за своје поступке. Нико није дете.

* Да ли бисте веровали таквим људима?

- Не знам да је ико брисао фотографије са мном.

* Са вама не, са неким другим да.

- Мислим да је све то део једне шире приче у којој људи очигледно немају довољно вере у себе па им постојање или непостојање фотографије представља улазницу за нешто. Ту пре свега можемо говорити о нечему другом. Какав квалитет имаш ако ти фотографија отвара или затвара врата за било шта. Ти људи сматрају да је вреднија фотографија са неким или да нема фотографије са неким од тога шта знају и умеју. И то највише говори о њима.

* У светлу ових догађаја, која је будућност СНС, партије која је постала гломазна? Сложићете се да ту има супротстављених интереса под истим кишобраном.

- Не бих се сагласио са тим изразом „гломазно”. Није гломазна, странка јесте велика, највећа, али је странка замишљена као „цатцх алл” партија, то значи партија која широко захвата бирачко тело и људе који се баве политиком. То је странка која под свој кишобран доводи људе који имају различита мишљења по одређеним питањима, али сви имају једну исту идеју и циљ, а то је модерна, успешна, богата Србија. Стабилна и самостална.

* Како помирити супротстављене интересе?

- Нису то само интереси. То су погледи на свет, неко има интерес да нека политика добије превагу у односу на неку другу, то мора шире да се посматра. Суштина је да су сви ти интереси секундарни у односу на примарни интерес, а то је Србија онаква каквом сам је већ описао.

* Може ли СНС да се распадне због унутарстраначких сукоба као ДС?

- Мислим да је највећа увреда и најгора ствар коју неко може да уради да нас пореди са ДС. Нећемо дозволити да СНС личи на ДС. Критичари који овакву тезу износе у ствари прижељкују крај СНС и највише личе на оно певање додола. Па као што се додолским песмама може призвати киша, баш тако и њиховим анализама може да се призове распад СНС.

* Док се некоме не смркне, другоме не сване.

- То је отприлике мото којим се они воде. Немају никакав квалитет, они виде своју шансу у томе да се СНС распадне.

* Тема је смена високопозиционираних функционера СНС, помиње се више имена. Шта ће се тачно десити тог 29. маја?

- Десиће се седница Главног одбора, тема су наши унутрашњи односи, а шта ће бити на самој седници, то желим љубоморно да сачувам за СНС. То ће бити добра седница ГО након које ће СНС изаћи јединствена и јача у изазове који су пред нама. Озбиљни и бројни изазови, од КиМ до наредних избора. Морамо добро да збијемо редове да на тим изборима поново изађемо као победници.

* Зашто су поједини функционери на скенеру?

- Ради се о немарном односу неких људи према позицијама које су добили у странци или у држави. Треба урадити анализу и чути њих шта имају да кажу. Не можемо на основу личних утисака да доносимо одлуке. Треба чути те људе и објективно и хладне главе донети одлуке које ће ићи, пре свега, у корист странке.

* Кад бих вас питала ко у СНС може да наследи Вучића, рекли бисте ми нико.

- Тачно.

* Да преформулишем. Да ли у странци постоје људи који имају капацитет, жељу и које Вучић препознаје као неког ко у будућности може да буде политичар његовог калибра?

- То је пре свега питање за председника. Председник јесте говорио о томе да жели у неком моменту да препусти кормило странке, али сматрам да за то нема ниједног разлога, то је мој став, који ћу заступати на страначким органима. То не значи да се некад неко такав са таквим капацитетом неће појавити, али у овом тренутку га не видим. Вучић је у најбољим годинама, а има огромно искуство и тај спој је рарирет и у Европи, а у Србији је неупоредив са било ким.

* Процена Вучића је да ће Шапић донети нову енергију СНС. Како су напредњаци прихватили Шапића? Нећу вам поверовати ако кажете да су сви били срећни.

- Никад нису сви срећни. Нису сви били срећни ни кад сам ја долазио. Нису сви ради да виде конкуренцију у странци, то је чињеница. Али с друге стране, СНС функционише тако да увек држи отворена врата, да неки људи могу да буду прихваћени и да добију шансу да покажу шта знају и колико могу. Странка је имала велики број људи који су добили прилику и који су се показали, али СНС је на тај начин порасла и постала оно што јесте данас.

* Како се изборити са сујетом у политици? Неко је шест година у странци и није добио прилику, а онда неко са стране дође и партиципира у власти.

- То је људски, није ништа ружно. Али то значи да треба да се ради више, да тај рад мора да буде ефектнији да би био примећен. То не значи да треба да се бавите рекламерством, али можда трчите у месту, па се вама чини да много радите, а у ствари то и нема неког резултата. Ваљда смо сви ту зато што верујемо у неку политику и неком лидеру.

* Ваљда.

- Па, ја се надам да је то суштина. Или је суштина „где сам ту ја”, што је било размишљање у ДС.

* Али га има и у СНС.

- Јесте, али није доминантно. Суштина је да такво размишљање разграђује странку и зато не желимо да дозволимо да СНС постане ДС.

* Зашто се прави шири фронт странака владајуће коалиције насупрот разједињеној опозицији ако је победа сигурна?

- Постоји цитат из трилогије Роберта Хериса која се бави старим Римом, гласи: „Кад год желите да препознате будалу у друштву, то је онај који каже да зна ко ће победити на изборима.” Апсолутно се не зна ко ће победити на изборима. Ми и даље морамо много да радимо, много да се трудимо. На том путу желимо да имамо што више савезника.

* Помиње се могућност одржавања избора на јесен. Шта та временска одредница значи?

- Разлика је што у јесен опада лишће, а на пролеће све цвета. Не знам шта друго може бити разлика. Људи често лицитирају таквим стварима, а не знам на основу чега граде те ставове. Оно што сигурно знамо јесте да нас следеће године чекају председнички и београдски избори, а да ли ће бити парламентарних и када, грађани ће бити информисани на време.

 

 

 

Извор: Објектив