Вести

Јованов: Опозиција показала неодговорност према грађанима

Председник посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов изјавио је да посланичка група Српске напредне странке сматра да су предложене измене Закона о јединственом бирачком списку непотребне и да су предложене на неодговоран начин, али је најавио да ће их власт подржати, у складу са договором са опозиционим странкама, због стабилности у земљи.

Јованов је оценио да је опозиција показала неодговорност према грађанима Србије.

"Ми смо свесни да ће ово законско решење довести до тога да се једном броју грађана отежа остваривање њихових грађанских и људских права и права на гласање, а да ће једном делу грађана фактички бити онемогућено да гласају и да ће изазвати доста велику конфузију код једног дела гласача", рекао је Јованов у Народној скупштини Републике Србије.

Јованов је навео и да постоје виши интереси, пре свега, стабилност у држави, због којих је власт прихватила да учествује на седници и гласа за предложене допуне закона.

"Сматрамо да ти виши интереси који подразумевају стабилност наше земље у нестабилним околностима превлађују све ове резерве које имамо када су у питању предложене допуне закона", рекао је Јованов.

Јованов је оценио и да је дубоко погрешно што ће једном делу грађана ови избори донети проблеме и дискриминацију, али да "то није била наша воља већ инсистирање опозиционих посланика".

СНС ће данас учествовати у раду у складу са договорима и гласати за предложене измене и допуне закона.

Јованов је одговарајући на питање да ли се ограничење односи само на ове изборе или ће важити и убудуће објаснио да ће ограничење од 11 месеци важити само на изборима који ће бити одржани 2. јуна, док ће убудуће ограничење трајати шест месеци.

"У будућности онај ко промени пребивалиште неће моћи да гласа у месту новог пребивалишта уколико избори буду били у року шест месеци од његовог пресељења. Тек након истека рока од шест месеци моћи ће да гласа на новој адреси", појаснио је Јованов.

Изменама је предвиђено да ће се бирач који је након 3. јула 2023. године пријавио пребивалиште у јединици локалне самоуправе, односно у градској општини у којој су за 2. јун 2024. године расписани локални избори, уписати у део бирачког списка према месту пребивалишта које је имао на дан 3. јула 2023. године.

 

 

Извор: Танјуг