Вести

Јованов: Вучић је превише Србин и превише свој, да би одговарао странцима

Народни посланик и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов готово свакодневно, и у медијима и у српском парламенту, указује на опасне и безочне нападе на председника Александра Вучића и на његову породицу, и позива надлежне органе да реагују и заштите председника. У дану када је један таблоид отишао још корак даље у својој болесној мржњи и најавио датум смрти председника државе, питамо посланика Јованова да ли се овако нешто икада дешавало у Србији?

- Није никада, али нисам сагласан да можемо рећи да је то „неки таблоид“. Ради се о смећу које је постало носећа медијска снага бившег режима. „Таблоид“, језивог Милована Бркића, диктира теме, отвара измишљене афере, пласира најмонструозније лажи, а онда то све, беспоговорно преузимају Ђиласови и Шолакови медији и политичко крило ове организоване групе. Тако да се ту не ради о поруци једног психопате пласираној кроз његово смеће од новина, него о поруци једне политичко-медијске групације испреплетаних интереса, али са врло јасним циљем, а то је уклањање Вучића по сваку цену и свим могућим средствима. Зато сматрам да на ово морају да реагују државни органи, јер, ма колико сам Бркић био поремећен, не може се најављивати атентат на шефа државе, а да то прође без икакве реакције.

* Каква је атмосфера у странци након обелодањивања сазнања да је на председника Вучића био планиран атентат приликом отварања споменика Стефану Немањи? Шта кажу функционери? Какви су коментари чланства?

- Мислим да је првобитни шок и неверицу сада већ заменио бес према људима који су се тако брутално поиграли са поверењем добијеним од председника Вучића. Међутим, ствари су такве какве су и странка из овога мора да изађе јача и уједињена, а то ће се десити, по мом мишљењу, само ако се ствари рашчисте до краја и хируршки прецизно одстрани то малигно ткиво које је странку доживљавало само као полугу за богаћење и оставарење болесних амбиција.

* Зашто није било јачих реакција након што сте у Скупштини поставили питање о Чаби Деру, који је признао мађарским властима да је добио понуде две криминалне групе да убије председника Србије?

- Реакције није било зато што је тај плаћени убица рекао да су му нуђене паре да убије Вучића. Да је рекао да се понуда односила на некога из бившег режима, данима би се о томе причало и писало. Међутим, не желим да будем лицемер. Ни ми, као странка и посланици СНС, фактички пет дана, до тог мог питања, нисмо реаговали на ту информацију, а не желим другима да замерам оно што ни ми сами нисмо радили. Данас се, међутим, јасно види да је та изјава веома важна и посматрам је у контексту свих ових нових открића, која се односе на праћење, прислушкивање и припрему атентата на председника Вучића и чланове његове породице.

* Једном приликом сте рекли да су децу председника Вучића пратили, прислушкивали и живот им уништавали исти људи који су им долазили на рођендане...

- Тако изгледа... Мени је то непојмљиво, али ето... Има људи којима улазак у нечију кућу и седење за нечијом трпезом, очигледно, не значи много, који не познају појмове као што су захвалност и лојалност, али ово није само питање морала и части, већ и извршења озбиљних кривичних дела. Због тога морају да одговарају.

* Да ли верујете да је обезглављена та криминална хоботница која је обухватила и српску полицију и правосуђе и спорт?

- Ућутали се јесу, побегли у мишје рупе јесу, али, по мом виђењу, не зато што су наједном постали свесни онога што су радили, већ зато што су забринути за све оно што су стекли, па рачунају да ће сад мало да се праве мртви, док олуја не прође, а онда да наставе тамо где су стали. То се никако не сме дозволити.

* Колика је улога страних обавештајних служби и страних политичара у овим дешавањима?

- Апсолутно не верујем да су овакве ствари могуће без уплитања странаца! Превише је Вучић Србин и превише је свој да би им такав одговарао. И друго, Вучић свој легитимитет црпи из подршке народа, а не зависи од подршке странаца. Вучићева Србија води своју политику, води се својим интересима и добро јој иде. То многима смета. Не заборавите да је Србија кичма Балкана, а Балкан, опет, вековно поље сударања различитих интереса. Зато је требало довести на власт некога ко ће, из захвалности за тај чин и као контрауслугу, верно служити интересима странаца, а не интересима Србије и народа. И као што видите, ту су пале у воду све велике приче о вредностима, слободама, модерности... Све је то склоњено у страну, а на сцену су ступили снајпери, главосече, кланови, дрога, криминалци и сви су добродошли, ако су против Вучића.

* Шта мислите да им је био крајњи циљ? Какву Ср- бију они желе?

- Беспоговорно послушну.

* Да ли Вас чуди повезаност неких медија, који константно нападају председника Србије, са криминалним структурама?

- Не. Било је и раније јасно о чему се ту ради, али као што видите, они кажу да су им главосече легитимни извор информација и да је посао новинара да сарађује и са таквим ликовима. Занимљиво разумеју свој посао и новинарску професију, ако се то што раде уопште и може назвати новинарством.

* Како коментаришете то што нико од људи за које постоји сумња да су учествовали у прислу- шкивању председника Србије не жели да иде на полиграф?

- То је добро за полиграф, јер да су их прикључили на њега и да су им поставили питања на која треба да дају одговоре, полиграф би експлодирао од силних лажи којима би се бранили. Шалу на страну, знају они, а мислим и да сада зна цела Србија, и зашто су бежали и шта крију. Јер, од полиграфа можда и могу да побегну, али од истине, тешко.

* Како видите најновија дешавања везана за Драгана Ђиласа и изношење новца из Србије на рачуне у Швајцарској, Маурицијусу, Хонгконгу...?

- Ђилас изгледа као нека антипатична пародија Нушићевог Јованче Мицића. Обилазио свет, отварао рачуне и депоновао паре. Он је годинама тражио да се дају докази за тврдње да се бесрамно обогатио у време када је био на власти и у време када је Србија пропадала. Сада, када су ти докази почели да испливавају на површину, он се жали на политички прогон, вређа, прети тужбама и слично. Искрено, није ми јасно зашто, јер ако је поште- но зарадио паре, он слобод- но може да се хвали сумама на својим рачунима, а не да их крије. Није кажњиво бити богат. Није ни срамота бити богат, али јесте срамота бити лопов и јесте кажњиво утајити порез, па се ту, можда, крије одговор зашто Ђилас сакрива паре по свету. Ако сте паре поштено зарадили и држави платили порез, немате разлога да их држите на местима која су осам хиљада километара далеко од Србије.

* Ни Ђилас не жели на полиграф...

- Што додатно подгрева сумње о томе како је дошао до тих пара, зар не? Као што сам рекао, људи који по- штено зараде паре, немају разлога да их крију. Немају разлога да беже од полиграфа. Али, зна Ђилас како је до пара дошао. Зна шта је и како је радио са Шолаком. Зато крије и колико пара има и каквим је трансакцијама успео да их стекне. А изгледа да се посебно плаши питања које се логички поставља, а то је питање пореске утаје и кривичне одговорности.

* Шта Србија добија новим Законом о пореклу имовине?

- Добија средство којим ће бити могуће утврдити како су се неки људи обогатили. Добија средство које би грађанима могло да врати веру у правду. Да се народу, који се труди и ради, више не цере у лице хуље и битанге које су опљачкале државу. Да се више лопови не називају сналажљивим људима, него лопужама који су у своје џепове трпали будућност ове земље и да се поштење не доживљава као глупост.

* Због чега се толико чекало на доношење овог закона?

- Због трулих договора који су функционисали по принципу „фиока ти, фиока ми“.

* Шта тај израз значи?

- Значи да су се странке на власти и људи на власти мењали, али је постојала нека врста договора да се претходници не истражују. То је значило да они који су тренутно на неким позиција- ма, себи купују мир за дан када ће отићи са функције тако што ће склањати дока- зе о непочинствима својих претходника. То је и народ видео, па често у разгово- ру са грађанима можете да чујете реченицу: „Ко је икада одговарао што је покрао државу?“. Е, сада ће да одговарају. Овај закон је раскинуо тај низ нечињења и скривања лоповлука и лопова и сада ће, најзад, сви они, а свако од нас лично зна бар једног таквог, који су стекли невероватну имовину, морати да докажу и како су је стекли. Ако је то било на поштен начин, свака част, али ако није, нека се спреме да одговарају.

* Да ли верујете и да међу људима из СНС има оних који не гледају благонаклоно на преиспитивање имовине?

- Вероватно да има. Не деле сви људи који су у име СНС добили прилику да ураде нешто за народ и државу, или свој град и суграђане, исту страст и исте снове. Неки сањају да их наредне генерације памте и да својим радом и животом себи обезбеде место у историји, док неки имају много једноставније снове и сањају имовину. То само по себи није грех, ако се у поступку стицања те имовине није прекорачила законска граница, а то ће овим законом бити прове- рено. Никоме чланска карта СНС не доноси ни имунитет, ни индулгенцију, а мислим да би за странку било благотворно да се ослободи оних који нису у стању да докажу порекло своје имовине.

* Шта за Србију значи најава да ће сама произ- водити чак две вакцине против Ковида 19 - по руској и кинеској методологији?

- То је невероватан успех за Србију и то је најдиректнија последица политике и труда председника Вучића. Само се надам да ће и сами грађани разумети значај вак- цинације и да ће се лакше одупрети сулудим теорија- ма о чиповима, отровима и сличним глупостима, ако се вакцинација буде вршила вакцинама произведеним у Србији. То би нам омогућило да нам економија ради, да нема више прича о затва- рању, да ће Србија направи- ти крупне кораке у развоју и да ће стићи и престићи многе који су били испред ње, ма колико се то некима не свиђало.

* Како видите то што по питању набавке вакцина помажемо земљама у региону?

- Политика председника Вучића у региону је увек значила пријатељски пружену руку и покушај да се људима из суседних држава објасни да ћемо имати бољу будућност, ако се заједно за њу будемо борили. Лакше би било и Србији и њиховим државама да заједно гурамо у истом правцу. Да нам се економије развијају, да људи боље живе... Корона ће довести до драматичних промена у целом свету. Ко се не снађе у овим околностима, лако може неповратно да изгуби корак и трајно остане на зачељу модерног света. Председник Вучић то упорно покушава да објасни лидерима и народима из окружења, али ми се чини да они упорно одбијају да га саслушају и разумеју. Просто им је лагодније и лепше да остану заглављени у времену и темама из претходног века, него да гледају шта ће да раде у наредном. Надам се да ће то променити, али ако се то и не деси, Србија, захваљујући политици председника Вучића, наставља да иде напред.

 

 

 

 

Извор: СНС Информатор