Вести

Канцеларија за брзи одговор скраћује време добијања грађевинских дозвола на 60-90 дана

Сваки заинтересовани инвеститор добиће пуну техничку подршку Канцеларије за брзи одговор у виду „ментора пројекта“, човека који ће одговорно бринути о реализацији његових инвестиционих активности. За сваки предмет биће обезбеђено техничко праћење тако да ће инвеститор у сваком тренутку моћи да зна где се предмет налази.
Увођењем Канцеларије за брзи одговор обезбедиће се  транспарентност у области издавања грађевинских дозвола, омогућити добијање јасних упутстава за примену законских прописа и значајно смањити корупција у Београду.

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ
СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ

 

 

Транскрипт изјаве, Медија центар, 15.03.2012
Александар Вучић: Добар дан свима, вама новинарима и осталима, ми смо дуго времена радили на овом пројекту, на овој идеју коју је Српска напредна странка изнела у јавност из неколико разлога. Прво, у Србији и Београду имамо велики проблем бујања партијске бирократије, а немогућност добијања дозвола у разумном року за инвестирање и улагање постала је ноторна чињеница. И оно на чему смо ми радили јесу конкретни предлози како и на који начин да законском и подзаконском регулативом смањимо рок за добијање дозвола и ми смо, видећете данас, у најбољим могућим условима у граду Београду, у идеалним условима можете да добијете завршену грађевинску дозволу за 230 дана, ми смо направили предлог по којем тај рок скраћујемо на максимално 90 дана за колико може да се добије та дозвола. Али шта је план и шта значи пројекат Канцеларије за брзе одговоре, то ћу вам касније показати и на графикону како то изгледа.

Шта је план и како смо замислили ту канцеларију? Наиме, ми преузимамо бригу о свачијој жељи да инвестира, од оног ко жели да инвестира у амбар, породични погон до онога који жели да инвестира у зграде, хотеле, велике пословне објекте или било шта друго од значајних инфраструктурних објеката. Ми имамо ментора за инвестицију, имамо људе који ће од почетка до краја,када се човек појави на шалтеру Канцеларије за брзи одговор да га проведу кроз цео поступак и да не мора ни фирма ни предузеће да познаје ни директора Дирекције за грађевинско земљиште, ни било кога у Заводу за урбанизам, било кога на другом месту, то је наш посао, а и њихова обавеза да у одређеном року, а рекао сам вам који је то рок, а гледаћемо да то сведемо на 60  дана, да ми изађемо са конкретним решењима и да то завршимо.Мислимо да је Канцеларија за брзе одговоре важна из три разлога. Први је разлог је тај што сузбијамо мито и корупцију, више немате кога да подмићујете, јер ми имамо законску обавезу да то урадимо. Друга ствар која је веома важна је да драматично убрзавамо поступак и трећа ствар која је важна за саму локалну самоуправу, за град и државу, а то је што ће десетине и стотине инвеститора бити више него што је данас. Данас просечно чекање у Београду и то по званичним подацима који су увек, како бих рекао, шминка, који увек говоре боље него што јесте, јесте 349 дана, а ми ћемо то да скратимо на максималних 90 дана.  И ту нема ништа тајно, ништа што је тешко разумети.

Ја ћу вам само показати око главног пројекта где смо ми дубоко ушли у анализу како и на који начин изгледа то добијање грађевинске дозволе. Значи, 21 степеник вам је најмање потребан да бисте добили грађевинску дозволу, али ми смо успели тамо где се највише чека тај главни пројекат да разбијемо на три дела, такође скраћујемо и тај период посебно где се чека на банке. Дакле, суштина је у томе да скратимо потребну процедуру, суштина је да ми у рокуод 90  дана то урадимо. Лаке дозволе ће се завршавати за 15 дана, а ово што је најкомпликованије у року од 90 дана. Зашто мислимо да је ово важно? Ми смо боравили у више градова и земаља света, рецимо Чикага где сам обишао све њихове службе и видео како то изгледа. Тамо су испели да направе такав посао да вам за 1 дан издају те мање дозволе, у рокуод 24 часа дозволу за прикључак за електричну енергију. Зашто је ово важно суштински? Суштински је важно, јер ћемо привући више инвеститора. Људи  доживљавају то као још једну нову канцеларију, ово није нова канцеларија, не изискује новозапослене већ потпуно је нова шема и потпуно другачије постављен ниво одговорности, виши степен одговорности и то неће бити лако спровести у дело. Наша је велика одлучност да то урадимо и ми имамо план и програм којим излазимо пред грађане, али немам никаквих илузија да то неће бити једноставно да се спроведе у дело, просто хајде кажите неком у Дирекцији за грађавинско земљиште, да они ће моћи да уцењују било кога сутра, кажите неком у Секретаријату за урбанизам да он неће моћи да узима провизију, а то све морамо да завршимо. Дакле, неће бити лако, али сам сигуран да би посао завршили. Изволите, ако имате неко питања?

Јоргованка Табаковић: Ја сам у ситуацији да у име тима оног који је окупио господин Вучић за Београд и оно што је Економски тим радио да новинарима помогнем да дефинишу ово на следећи начин. Оно што је СНС генерално дефинисала као јефтину и одговорну државу, правну сигурност, заштиту повериоца, јасну и доследну примену закона то је овај водич за добијање дозволе кроз Канцеларију за брзи одговор применила у пракси, дословно и доследно. Језиком бројки оно што се зове у руској кампањи борба против глупости код нас у кампањи власт која 4 године води кампању као сеча и гиљотина прописа, значи да би примена једног оваквог поступка била вероватно на нивоу два процената од укупно ДБП уштеде у сувишним процедурама прописима и губљењу времена. Да завршим реченицом, ово није договор верујте прво сам записала Вучићеву реченицу драматично убрзање, нешто добро не може да буде драматично, али ће бити драматично убрзање за актуелну власт. Хвала, и извините.

Александар Вучић: Ја само ћу још једну реч па ћемо привести крају. Дакле, наши стручни људи су на овоме радили недељама и месецима и то није мали посао, то је тежак и одговоран посао, јер ако ово успемо да спроведемо уз оно шта је и наш Економски тим већ предочио и предложио Народној скупштини Републике Србије кроз Закон о јавним набавкама, а за који стручњаци из ЕУ кажу да је један од најбољих предлога закона који су видели, а опозициона странка га је доставила Скупштини Републике Србије, а они га нису ни ставили на гласање, ми кажемо да је то уз огромне уштеде да обезбедимо више инвеститора него што смо их имали у овом периоду и тиме почињемо да правимо оно што ја волим да назовем систем. Дакле, да имамо систем, више није важно да ли су ту Вучић, Перић, Јовановић овакав или онакав, дакле ко год да је да тај систем ради, да тај систем функционише. Као што су наши радници веома вредни, веома успешни када раде у Немачкој, Швајцарској и Аустрији или некој другој земљи, да тако и у нашој земљи будемо, а исти су то људи једнако вредни и једнако успешни. Имамо ли питања?

Предузетник: Добар дан, Стојан Јовановић дипломирани инжењер грађевине, власник приватног предузећа. Снажно поздрављам ту иницијативу, први пут да се неко позабави нечим конкретним у смислу потпуног суноврата нашег грађевинарства и врло поздрављам ту иницијативу да се цела  ствар заиста конкретизује, јер сви су и раније причали биће брзо на шалтеру па није било. Нисте споменули ЈКП, какав је год проблем у секретаријату и какав је год проблем у дирекцији исти је такав верујте ми и у свим ЈКП значи шта сте по том питању предузели, какву имате идеју?
Александар Вучић: Дакле, потребно нам је 12 или 13 дозвола и различитих папира из различитих ЈКП, то ће бити у делу онога што сам вам већ рекао, лаке дозволе, брзо морају да завршавају свој посао и они ће бити у систему Канцеларије за брз одговор. Сви кораци ће бити под нашом контролом, то је наша обавеза, нема шта да вас мучи ниједно од ЈКП. Ту врсту безобразлука и безобзирности нећемо толерисати, дакле и то мора да буде у систему Канцеларије за брзи одговор, иначе не бисмо могли ништа да урадимо.

Привредник: Ја сам Маријана, Канцеларија за брзи одговор ми се свиђа, али надам се да ћете бити успешни о томе, па ме интересује да ли ћете нешто урадити са проблемима који већ постоје као што је рецимо 1000 оштећених то је Станком инвеститор, да ли ће нешто да се промени?
Александар Вучић: Мораћемо да решавамо, али кроз медије сам упознат са случајем. Дакле, волео бих да добијемо комплетну документацију да могу да вам кажем шта бисмо урадили. Док не видим све кроз папире колико сте новца дали, шта је писало у уговорима, да ли је то вредело за тај новац итд. Чим видим папире имаће те извештај.

Предузетник: 10 тачка, напредна социјална политика. Ја бих вас заиста замолио мислим да је ово феноменална идеја о инвеститорима који имају новца, нажалост велики број грађана нема решено стамбено питање и веома ће тешко да реши ако не буде неко решење преко тих социјалних станова, односно неких стамбених зона где ће бити и јефтинији квадрат стана.
Александар Вучић: За мене су то најтежа питања, јер неће бити лако да се то изгради. Ја не волим да обећам оно што није лако да се испуни, створићемо услове за посао, за бизнис, да људи могу да раде. Они који кажу да ће да деле џабе квадрате ти не говоре истину. Погледајте шта су нам Дулић иЂилас обећавли за ове станове на Вождовцу, да ће да буду будзашто, а дошли су људе ти станови данас 1400 евра по квадратном метру што је више него тржишна вредност. И немојте да сметнете са ума да су то неповољни кредити са високим каматама па ће те људе кад све исплате  то коштати и преко 2500 евра квадрат. Ту врсту демагогије од нас нећете да чујете. Дакле, тачно је ми морамо да бринемо о нашим најстаријима, тачно је да морамо да бринемо о бебама, то је оно што можемо кроз све ово да подигнемо, али да обећавамо да ће стан бити за џабе и да ће све да нам цвета, па неће. И ево ја се извињавам свима што ћу да кажем, јесу изборне кампање и људи се боре и обећавају ко шта стигне и ко како стигне, ја сам научио од пријатеља и од Јоргованке и од многих других да ми не пада напамет да обећавам оно што не могу да испуним. Дакле, да ја кажем сад ћемо да изградимо 300.000 станова бесплатних немогуће је, али је могуће наћи много повољнију цену од оне коју су нашли Дулић и Ђилас, али да буде за џабе то није реално. Хвала вам најлепше!