Вести

Кисић: Побољшање демографске слике приоритет у сваком делу Србије

Побољшање демографске слике у сваком делу Србије главни је приоритет наше државе, поручила је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић приликом посете општини Кула, којој је за спровођење мера популационе политике Министарство за бригу о породици и демографију доделило 15 милиона динара.

Општина Кула је једна од 52 локалне самоуправе које су на конкурсу Министарства за бригу о породици и демографију добиле средства, која ће бити усмерена на различите мере, попут финансијске подршке за новорођену децу, суфинансирање боравка другорођене деце у вртићима, матерински додатак, школски прибор, изградњу дечијих игралишта.

Министарка Кисић истакла је да је Кула одличан пример када је у питању спровођење мера подршке родитељству, што је дало и позитивне резултате с обзиром на то да се у овој општини бележи раст броја новорођене деце.

"У току 2022. године у општини Кула родило се 57 беба више у односу на 2021. годину, а надамо се да ће ове године бити још више дечијих осмеха у овој лепој општини",  навела је министарка Кисић.

Председник општине Кула Дамјан Миљанић захвалио је министарки Кисић на посети и истакао да су за Кулу средства која је доделило Министарство за бригу о породици и демографију од великог значаја, јер ће утицати на унапређење демографске слике општине.

Проф. др Дарија Кисић је заједно са председником општине посетила и предшколску установу "Колибри", као и Центар за социјални рад у овој општини.

 

Подршка државе мајкама да реше стамбено питање

Министарка Кисић посетила је мајку Миљану Бајагић из Куле, која је, уз помоћ државне субвенције, купила прву некретнину и и тиме својој породици обезбедила још боље услове за живот.

Министарка Кисић истакла је да је до сада право на државну субвенцију за куповину прве некретнине на основу рођења детета остварило око 350 мајки.

Министарка Кисић позвала је све мајке које испуњавају услове да се пријаве за добијање ове подршке државе, што је једна од мера популационе политике Републике Србије.

Породици из Куле министарка Кисић пожелела је много среће и лепих тренутака у новом дому.

"У овој дивној кући, за неколико месеци, живеће ова лепа породица, а ми им желимо да поред преслатке девојчице Миле, имају још деце и да се из њиховог дома чује само дечија граја", поручила је министарка Кисић.

Супруг Миљане Бајагић, Илија Бубоња истакао је да им ова помоћ државе много значи, јер су до сада живели као подстанари и додао да због решеног стамбеног питања планирају још деце.

 

 

Извор: Танјуг