Вести

Кисић: Поносна сам на резултате које смо постигли

Ово је била година у којој је наша држава, на челу са председником Александром Вучићем, урадила највише до сада када је у питању подршка породицама и деци, рекла је у интервјуу за портал Пинк.рс, министарка за за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић.

* Како бисте оценили протеклу годину и резултате рада министарства?

- Поменула бих да родитељски додатак никада није био већи, многим мамама смо уз помоћ субвенција за куповину прве некретнине помогли да обезбеде домове, сарадњом са локалним самоуправама у многим општинама и градовима смо побољшали услове живота породица и деци, изградили, реконструисали и отворили нове вртиће, дечија игралишта, помогли опремање гинеколошких одељења, одељења за потпомогнуту вештачку оплодњу, обезбедили бесплатне уџбенике за основце, организовали бројне школе родитељства. Унапредили смо процесе вантелесне оплодње, омогућили да она буде спроведена и донираним репродуктивним материјалом.

- Наставили смо да радимо на побољшању положаја мама предузетница, а као резултат тога су измене Закона о финансијској подршци породици са децом, које су омогућиле да маме предузетнице користе две године одсуства после рођења трећег детета, и сваког наредног као и остале мајке, као и да очеви деце могу да користе подједнако право на породиљско одсуство.

* Шта су били највећи изазови у вашем раду и на које пројекте сте најпоноснији?

- На све што смо урадили до сада сам изузетно поносна, јер иза свега стоји рад, труд и залагање целог тима Министарства за бригу о породици и демографију, уз подршку председника Александра Вучића и Владе Србије. Свако дете којем смо на било који начин измамили осмех на лице, за нас је успех који нема цену. Поред финансијске подршке у виду родитељског додатка, која је никада већа, ове године смо наставили и са подршком мајкама у виду субвенција за куповину прве некретнине. До сада су 552 маме оствариле право на субвенцију и својим породицама обезбедиле нови дом. Као министар, јако сам поносна што је држава Србија на прави начин била део среће тих породица, јер нови дом и породична топлина један су од веома важних предуслова за задовољну и срећну породицу.

- Више пута сам поменула да финансије нису пресудне приликом одлуке за рађање деце, али су итекако битне у тренуцима када беба дође у породицу. Износи родитељског додатка сада су вишеструко већи, а примера ради родитељи су за рођење првог детета 2012. године добијали око 31.000 динара, а данас укупно 372.888 динара, док је за друго дете тај износ 453.578 дин, за треће 2 милиона динара, а за четврто скоро 3 милиона динара. Поред националних мера, Министарство је ове године улагало и у пронаталитетну политику коју спроводе локалне самоуправе. Са 400 милиона динара суфинансирало смо пронаталитетне пројекте у 52 локалне самоуправе, који ће допринети повећању наталитета, као и пружити подршку породицама, родитељима и деци.

- На неки начин круна наших активности била је Прва национална конференција о породици, где смо на један комплетан начин сагледали где смо када је у питању ово заиста најважније тема за све нас. Уз учешће највиших представника државе, локалних самоуправа, невладиног сектора, гостију из иностранства разговарали смо о примерима добре праксе, као и о даљим мерама које треба да побољшају демографску слику Србије. Министарство је у току ове године радило на доношењу стратешких докумената, као што је Стратегија о активном и здравом старењу, коју је Влада Србије усвојила крајем септембра, а сада смо усвојили и Акциони план за спровођење ове стратегије. Радимо и на доношењу стратегија о подстицању рађања и о репродуктивном здрављу.

- У циљу промоције и подизања свести грађана о хранитељству, Министарство је покренуло кампању у 16 градова. Жеља нам је да се повећа број хранитељских породица, које су заиста велика подршка деци и младима без родитељског старања у њиховим најтежим тренуцима. Поред никада већег финансијског издвајања за доступност лечења оболелима од ретких болести, брига државе о оболелима и њиховим породицама је ојачана, оснивањем организационе јединице у оквиру Министарства. Тиме је држава омогућила да постоји служба где оболели и њихове породице увек могу да се обрате за подршку у превазилажењу разних изазова.

* Како се крећу демографске бројке у последњем периоду?

- Прво бих напоменула да је потребно одређено време да се виде резултати пронаталитетних мера које једна држава спроводи. Република Србија већ годинама уназад различитим пронаталитетним мерама ради на побољшању демографске слике и постепено се виде резултати.

- Стопа фертилитета 2011. године била је 1,4, док је прошле године била 1,52, а сада је та вредност 1,63. То је значајан успех и надамо се да ће она из године у годину бити све већа.

* На који начин министарство планира да подстакне повећање наталитета?

- Поред финансијске подршке породицама са децом у виду родитељског додатка, настављамо са државним субвенцијама мамама за куповину прве некретнине.

- Заједно ћемо са локалним самоуправама и у 2024. години спроводитити велики број пројеката као и мера којима ћемо пружити подршку и локалним самоуправама у спровођењу пронаталитених политика.

* Да ли се планира изградња нових вртића?

- Преко јавног конкурса за суфинансирање мера популационе политике у јединицама локалних самоуправа, до сада смо урадили доста тога на реновирању и реконструкцији и отварању нових вртића. Тиме смо нашој деци, на територији целе наше земље омогућили боље услове за одрастање, детињство, игру и дружење. Искрено се надам да ће таквих и сличних пројеката бити све више у наредном периоду.

* С обзиром да сте редовна професорка на Медицинском факултету, да ли студенти слушају? Који су ту највећи изазови?

- Заиста уживам у улози професора. Ту прилику да своје знање и искуства пренесете на друге, на младе, који су тек закорачили у свет одраслих, заиста нема свако. Зато се трудим да им увек будем ту, за сваки савет и подршку. Студенти су студенти, млади, пуни енергије, знања, младости... Слушају наравно, али ја нисам од оних строгих професора, волим са њима често и да се нашалим, попричам и о другим животним темама, а мислим и да је то уствари прави пут да се и они осећају пријатно. Драго ми је када видим да ћемо имати коме да оставимо све ово што градимо и радимо, јер наша омладина је заиста паметна, перспективна, пуна знања и имају велике снове и амбиције, које ће, сигурна сам, уз труд и рад и остварити.

* Где и са ким ћете провести божићне празнике?

- Поред свих пословних обавеза, увек се трудим да нађем времена за породицу, јер време које проводим са њима, за мене је заиста посебно. Тако ће бити и ове године. Породица је моја снага, мој мотив, у њој имам све - љубав, подршку, радост, а све то исто се и ја трудим да пружам њима.

* Која је ваша порука грађанима за 2024. годину?

- Грађанима Републике Србије желим прво да кажем да да буду пре свега здрави, срећни, да чувају своје најмилије, своје породице, јер то је нешто најважније што имају.

 

 

 

Извор: Пинк.рс