Вести

Кисић: Србија има бољу демографску будућност

Министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Дарија Кисић поручила је, на Међународном конгресу о становништву, здрављу и развоју у Каиру, да Србија има свеобухватан приступ питању побољшања демографске слике, који подразумева велики број пронаталитетних мера и политика подршке породици.

Министарка Кисић рекла је, која је била почасни гост овог конгреса, да је Србија на добром путу да има бољу демографску будућност и да су све мере које наша држава примењује последњих година почеле да дају резултате, с обзиром на то да смо после скоро четири деценије успели да зауставимо негативан тренд и пад броја новорођене деце.

Министарка Кисић указала је, на панелу посвећеном демографским питањима и здравственој заштити, на то да је стопа фертилитета у Србији сада 1,63, што је велики успех уколико се упореди са стопом из 2011. године, која је тада износила 1,36.

Министарка Кисић поновила је да је побољшање демографске слике једно од најважнијих питања за Србију, напоменувши да су демографска кретања становништва суштина будућности и развоја једне нације.

Свесни смо чињенице да изазови старења популације и промена демографске структуре захтевају свеобухватан приступ, а да се резултати свих мера виде тек након неколико година, нагласила је министарка Кисић.

Министарка Кисић указала је на то да Србија примењује велики број различитих мера које имају за циљ стварање подстицајног окружења за заснивање и проширење породица.

Према њеним речима, те мере подразумевају финансијску подршку приликом рађања детета, субвенције за мајке за куповину прве некретнине, суфинансирање пронаталитетних пројеката и мера у локалним самоуправама, као и усклађивање рада и родитељства.

Министарка Кисић навела је да Влада Србије и Министарство за бригу о породици и демографију активно раде и на изради три стратешка документа - о активном и здравом старењу, подстицању рађања и репродуктивном здрављу, који такође, треба да допринесу још ефикаснијој политици када је реч о подршци породици.

Верујемо да фокусирање на подршку породици, здравствену заштиту, образовање и економски развој, може обезбедити светлију и напреднију будућност наше нације, поручила је министарка Кисић.

Министарка Кисић изразила је захвалност Арапској Републици Египат, чији је председник Абдел Фатах Ел Сиси присуствовао отварању конгреса, на позиву Србији да учествује у раду овог скупа и изнесе своју политику везану за демографска кретања.

 

 

 

Извор: Танјуг