Вести

Кисић: Тржиште рада и демографска кретања повезани

Министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије проф. др Дарија Кисић учествовала је у раду Копаоник бизнис форума, на панелу посвећеном тржишту рада, где је истакла да су кретања на тржишту рада и демографска транзиција повезани и да се морају сагледавати у истом оквиру.

"Дeмографске транзиције и промене узрасне структуре становништва одражавају се на све сфере живота, па и на тржиште рада", навела је министарка Кисић и додала да су позитивне миграције један од начина како да решимо изазове на тржишту рада и питање недостајуће радне снаге. Циљ државе, према њеним речима, јесте да се врате млади у нашу земљу, да овде раде и оснивају своје породице.

"Приоритет свих наших активности је да се наши људи, који су претходних година у потрази за послом отишли, врате, јер се овде отвара све већи број радних места и инвестиције су веће", навела је министарка Кисић и додала да је "EXPO 2027" одлична прилика да се млади врате, да раде и заснивају своје породице.

Министарка Кисић рекла је и да се, када су у питању демографска кретања, повећао животни век и просечан узраст становника, јер је данас бољи квалитет живота, боља доступност здравствене заштите и других врста неге. Узрасна структура у нашој земљи деведесетих година је била таква да је старијих од 65 година било мање од 10 одсто, а данас је сваки четврти становник старији од 65, рекла је министарка Кисић.

Министарка Кисић је истакла да се последњих година значајно променила и улога жена, што је имало утицаја и на смањење стопе фертилитета.

"То што је стопа фертилитета смањена једним делом је последица тога што су жене данас школованије. Међу онима који дипломирају сваке године је две трећине жена", навела је министарка Кисић и указала да се повећао број високообразованих жена које се одлучују да имају вишечлане породице.

 

 

Демографско питање је суштина, Србија је то схватила и ради на томе

Министарство за бригу о породици и демографију издвојило је и ове године 400 милиона динара за суфинансирање пронаталитетних мера и пројеката, а средства је добило 68 локалних самоуправа, изјавила је министарка Кисић.

Према њеним речима, демографско питање је суштина, а Република Србија је схватила да мора да  се ради на томе, иако резултати свих мера вероватно неће бити видљиви, толико јасни и очигледни, одмах.

"Прошле године смо подржали 52 локалне самоуправе, ове године чак и више, 68 локалних самоуправа и надам се да се наши резултати виде, а сигурна сам да ће да се виде и у будућем периоду", истакла је министарка Кисић.

Министарка Кисић навела је да министарство практично више од половине свог укупног буџета издваја за сарадњу са локалним самоуправама и невладиним организацијама, а у циљу заједничког рада на побољшању демографске слике Србије.

Говорећи о прошлогодишњим пројектима који су реализовани у сарадњи са локалним самоуправама, министарка Кисић нагласила је да је изграђено 19 дечијих игралишта, обновљено 15 вртића и осам школских одељења, као и да су реализоване многобројне друге заједничке активности.

Министарка Кисић нагласила је да је Србија једина земља у региону која је зауставила негативан тренд и пад стопе фертилитета, која је 2012. године била нешто више од 1,4, а сада је 1,63.

"Нећемо ту да станемо, Србија не сме да стане и морамо да радимо још више и као што смо чули, наш циљ је да 2027. године ова стопа буде 1,75. Желимо да подстакнемо све да управо размишљају у овом правцу, да без обзира шта радили, чиме се бавили, колико дуго се бавили, да је питање људских ресурса, питање деце, питање над питањима и да практично сви размишљају о томе и добар део својих активности управо усмере у том правцу", истакла је министарка Кисић.

Указала је да је финансијска подршка породицама никада већа, да је родитељски додатак данас у односу на 2012. годину 12 пута већи, а да је председник Републике Србије Александар Вучић најавио да ће он и даље да расте и да ће за прво дете држава да издваја 500.000 динара, а за друго дете 600.000 динара.

Министарка Кисић је додала и да је једна од најважнијих пронаталитетних мера наше државе субвенција за мајке за куповину прве некретнине, коју је до сада добило око 600 мајки.

 

 

 

Извор: Танјуг