Вести

Комплетирана власт

- Земун има много проблема и то су пре свега неасфалтиране улице, то што више од 40 одсто територије општине нема канализацију, као и што комплетна насеља, попут Грмовца, немају водовод. Више од 20.000 објеката је у процесу  легализације, а проблем је што она иде споро. Потрудићемо се да се она убрза  како би се легализовали сви објекти који нису препрека у развоју Земуна. У највећем броју случајева су у питању породичне куће које су људи градили како би решили своје егзистенцијалне проблеме - рекао је Простран истакавши да очекује да ће добро сарађивати са градском влашћу.
Простран каже да је упознат са свим пројектима на којима је Привремено веће, на
чијем су челу биле демократе, радило као и да су већином у питању добре ствари чију реализацију треба наставити. Он је истакао и да ће поједини директори општинских предузећа бити изабрани према коалиционим споразумом, али да ће главни критеријум бити стручност, као и да ће међу њима бити и оних који нису чланови ни једне партије.
Дојучерањи председник Привременог већа општине Земун Здравко Станковић каже да напредњаци имају „барем неки програм“.
- Желео сам да истакнем да ми знамо за које време могу да се заврше неке ствари  и да ћемо, као опозиција, пратити њихову реализацију, али и предлагати конструктивне предлоге за бољи живот грађана. Оно што смо ми урадили за протеклих неколико месеци јесте нови задатак свима који дођу на власт како може да се ради, али и да је за то неопходна велика енергија, труд и рад. Успели смо да уведемо видео надзор у све вртиће, доста школа се реконструише, започето је много метара водоводне мреже, реконструисано 27 паркова... Ако буду наставили то да прате, Земун заиста може да добије једну нову димензију – казао је Станковић.
На јучерашњој седници изабран је и јавни правобранилац, главни и одговорни уредник „Земунских новина“, в.д директора ЈП „Пословни простор Земун“ као и  управни и надзорни одбор овог предузећа.
Скупштина општине Земун има 57 одборника: СНС (23), „За европски Земун“ (19),
СРС (6), коалиција СПС-ПУПС-ЈС (4), коалиција ДСС-НС-НП (4), Листа за  толеранцију (1).
Право на окупљање
Листа за толеранцију - Расим Љајић затражила је на јучерашњој седници да се  поштује одлука Врховног суда и да се врати право на организовање локалне  самоуправе месних заједница које је Земунцима, одлуком радикалске власти,  одузето 1997. године, као и да се чланови Савета месних заједница на подручју  општине бирају на слободним изборима које је до сада, мимо воље грађана,  именовала општинска власт. Одборник ове листе Зденко Штромар тражио је да се  грађанима врати простор у приземљу зграде политичких организација у Косовској  9, који је пре више од 10 година издат као пословни простор и у коме се данас  налази томбола.
ДС да иницира разговоре на Вождовцу
Председник ЈС Драган Марковић Палма позвао је јуче ДС да иницира разговоре о формирању власти у општини Вождовац. Он је рекао да је коалиција СПС-ПУПС-ЈС за разговоре са свим који су прешли цензус, и који су спремни да се баве животом грађана на локалу. Марковић је рекао да је, уколико не дође до разговора са ДС, спреман да разговара и са СНС.