Вести

Корупција је последица лоших закона

 

 

Понављам, оно што данас пуни новинске ступце, оно што продаје таблоиде којих се наводно сви стидимо, али сви читамо јесу управо поступци који су проистекли из лоших законских решења које ова власт одржава не желећи да их промени. Ми данас сигурно не би разговарали о теми која се зове злоупотреба средстава у здравству које грађанима не пружа ни минимум услуга, где се на заказивање најобичнијег прегледа чека месецима, где се затварају домови здравља у најмањим срединама, док се у исто време милионски износи троше и расправљамо сви о томе да ли је те вакцине требало набавити, ко је дао одобрење, ко је потписао закључак, да ли су прво плаћене па набављене или томе слично. Молим грађане Србије да схвате да корупција у Србији није природна катастрофа и неминовна појава, корупција у Србији специјалног тужилаштва и истраге које трају годинама јесу расипање новца зато што ова власт не жели да донесе праве законске прописе којима ће да спречи да се овакве ствари дешавају. Није довољно спремити на РТС прилог истог дана када СНС на својој интернет презентацији постави нов Закон о јавним набавкама. Не, то није довољно. Није довољно да о борби против корупције и сукобу интереса причате од 2001. године и да мењате вид организација која се тиме баве, називе седишта и прве људе на њиховом челу и да вам тек јуче у скупштинској сали стигну прве две оставке због тих такозваних дуплих функција, а у међувремену је и Уставни суд донео о томе закључак и постоји правна празнина, и тимови и брда папира и извештаја и запослених који се тиме баве.

Желим да грађани Србије схвате да власт ствара привид да се бори за организовану државу. Да је моја тврдња исправна то потврђује споро решавање случајева који су као злоупотребе означени и недоношење законских аката којима то мора да се спречи. Чак и данас кад разговарамо о врло важним законима који нам се представљају као политичке одлуке, реституција, јавна својина и враћање имовине црквама покушава се народу представити да те политичке одлуке јесу нешто што је добра воља оних који их предлажу. Нема тог закона, ни те политичке одлуке која не производи конкретно дејство на живот људи. Ево како је конкретно дејство на живот људи тих недонешених закона у области здравства где смо заиста сви најосетљивији. Имате аферу „сателит“ где се међусобно прозивају ко је и да ли је имао право да потпише уговор, али на терет буџета Србије тј. грађана који су једини који га пуне. Мораће да се плати та одштета. Значи, не постоји политичка одлука, свака одлука и сваки закон производи материјални трошак за грађане Србије и он је већи уколико је закон лош, двосмислен и недоречен. Ови нови који се доносе су такви. Ево ја ћу вам рећи само једну од мера тј амандман који је СНС предложила када се у таквом неком незаконитом поступању, на пример отуђивању јавне својине, утврди да је неко прекршио закон - нема новца којим може да се откупи казна. Не, једина адекватна мера је забрана бављења таквом делатношћу, значи оном који је има дуге прсте онемогућите да поново буде у прилици да његова склоност заврши са ефектима које он очекује. Што би рекао наш народ “Не стварајте од човека лопова дајући му прилику“, а дајете људима прилику тако што доносите лоша законска решења где се злочин исплати и онај ко га учини не буде кажњен.

Инсистирам на томе да је Закон о јавним навбавкама један од оних који спречава корупцију, који повећава конкурентност и доноси највеће могуће уштеде у трошењу јавних средстава. Израчунали смо и представили вам, 2% од укупног буџета Републике Србије би се дирекно уштедело доношењем новог Закона о јавним набавкама. Основни је предуслов прво да све набавке буду исказане у плану набавке, значи не може неко да сам одлучи да ли ће нешто да обавља по Закону о јавним набавкама, а да нешто набавља мимо закона, грађани имају право да знају где иде њихов новац, да ли је нешто морало да буде купљено или не и не смеју то да сазнају само у афери попут ових о којима говоримо ова два дана и које, уверена сам, јесу управо онако како је и најавио ко је следећи, а зашто је овај први и да то буде разлог за унутрашње коалиционо дисциплиновање или надгорњавање. Држава Србија и њени грађани не смеју да буду таоци задовољства једне коалиционе Владе унутар ње и њеног опстанка, а ми јесмо сви таоци таквим лошим законима. Имали сте јуче прилике да видите и у Скупштини и у примени тих закона, а богами, нажалост, и у раду многих државних органа.

На такав начин држава Србија не може себе да представи озбиљно ни као будућом чланицом породице европских држава, ни као озбиљном државом која претендује да сачува на миран и достојанствен начин део своје територије, а то је Косово и Метохија. Таквим поступањем не можете ни младе у Србији уверити да остану у Србији, а то значи да Србија нема будућности док су закони који се доносе, док су решења која у њима постоје резултат коалиционог надмудривања и коалиционог раскусуривања. Крајње је време да се са том праксом прекине и крајње је време да се доносе закони који не иду некоме на штету и некоме у прилог него су праведни и могу дуго да трају. Ми смо један од таквих представили и инсистираћемо на њему у свако време, а ево власт нам даје довољно аргумената да кажемо да се огромна средства заиста троше тамо где им није место уместо да се три четири дана у скупштинској расправи, што је најјефтиније, усвоји један такав добар закон. И не мора то да чека нову владу, јер није важно да ли ће тај закон бити са потписом СНС или било које друге. Важно је да закон који се донесе буде у интересу грађана Србије.
Хвала вам на пажњи, ако имате неко питање изволите?
Ако нема, ја вам се захваљујем на пажњи и идем у Скупштину да браним своје амандмане!