Вести

Кубуровић: Измена закона уједначиће судску праксу

Министар правде Нела Кубуровић најавила је данас да ће наредне године бити промењен Закон о извршењу и обезбеђењу, истичући да ће потпуна новина у закону бити увођење е-аукције.

Кубуровић је рекла да очекује да се предлог закона нађе пред посланицима у Народној скупштини у првој половини године.

Кубуровић је додала да на измени закона већ неколико месеци ради радна група, која има преко 20 чланова, а коју чине судије, адвокати, представници Народне банке, Америчке привредне коморе, Савета инвеститора и НАЛЕД-а.

Кубуровић је рекла да се током рада радне групе искристалисало доста нових спорних питања које треба решити, те је нагласила да је циљ да се уклопе различити интереси.

"Радимо на уједначавању судске праксе зато што смо установили да извршитељи на подручјима различитих апелација различито поступају, да судови различито поступају, да је често нејасно шта је то неправилан акт који доноси извршитељ", рекла је Кубуровић.

Како је нагласила, оно што треба да представља потпуну новину у закону је увођење е-аукције.

"Управо се установило да код продаје некретнина имамо највише недостатака, највише неправилности, тако да кроз увођење е-аукције каква пракса постоји и у ЕУ имаћемо транспарентан процес, омогућићемо свим заинтересованима да учествују, информације ће бити заштићене", објаснила је министарка.

Са друге стране, како је додала, закон треба да се бави социјалним карактером, тако да ће одређене социјалне категорије бити обухваћене изменама и допунама.

Кубуровић је додала да је више од милион и по предмета завршено од увођења закона, истичући да су судови знатно растерећени.

Кубуровић је истакла да ће јавна расправа за Нацрт текста измена и допуна Закона о извршењу и обезбеђењу бити организована у седиштима апелационих судова, као и да ће након тога усаглашени текст бити прослеђен и релевантним институцијама на мишљење.

Кубуровић је додала да се, приликом доношења Закона о извршењу и обезбеђењу 2015. године, Министарство правде обавезало да ће да прати начин примене и његову имплементацију.

"Тада смо већ рекли да ако се уоче неправилности у раду свакако ћемо да приступимо новим изменама пре свега како бисмо имали уједначену судску праксу, извршитељску праксу", рекла је Кубуровић.

На констатацију да удружења инсистирају на заштити крова над главом, те питање може ли дом да буде изузет из Закона, Кубуровић је рекла да се та иницијатива разматра и додала да верује да ће се наћи компромисно решење.

"Али оно што је битно да се мора водити рачуна о начелу сразмере који и дан данас јесте кроз Закон прописан као једно од основних начела. У пракси се показало да се продају непокретности али и имовина веће вредности од потраживања, тако да је то један од разлога због ког треба да се преиспита и да се на одговарајући начин начело сразмере заштити", рекла је Кубуровић.

На питање да ли су многобројне притужбе због тарифа извршитеља тема радне групе, Кубуровић је рекла да ће измене и допуне Закона и Правилник о тарифама претрпети измене како би извршни поверилац и извршни дужник имали мање трошкове поступка.

Министарка је нагласила да радна група завршава свој први део ускоро, што значи да ће се радна верзија текста наћи и на јавној расправи, која ће бити организована у све четири апелације.

"Након тога ће нацрт бити достављен и свим релевантним институцијама, биће позвана стручна и шира јавност да достави своје примедбе, тако да верујем да ћемо имати у првој половини године закон у Народној скупштини", поручила је Кубуровић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС