Вести

Кубуровић: Континуирано радимо у борби и превенцији насиља

Министарка правде Нела Кубуровић обишлa je Сигурну женску кућу поводом Међународног дана борбе против насиља над женама. Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се 25. новембра.

"Ове недеље обележава се недеља активизма у борби против насиља над женама, али Министарство правде континуирано ради у борби и превенцији насиља, а доказ за то је и усвајање Закона о спречавању насиља у породици који се примењује годину и по дана“, рекла је Кубуровић.

Она је нагласила да се радило и на праћењу имплементације Закона, пре свега кроз обуке и едукације полицијских службеника, судија и тужилаца.

"Разматрамо 64 хиљаде случајева насиља. То са једне стране показује да је превелики број пријављених насиља, али са друге стране, показује да је примена Закона охрабрило жене да пријављују насиље и да траже институционалну заштиту“, додала је министарка.

Она је додала да је остварена мултисекторска сарадња која до сада није постојала.

На питање које су све детерминанте које утичу на велики број случајева, јер примена Закона није довољна у превенцији, министарка Кубуровић је истакла:

"Сви заједно као друштво треба да радимо на томе да се насиље пријављује. Здравствене и школске установе могу да примете физичко насиље и неки вид занемаривања или економску угроженост."

 

 

Извор: Танјуг