Вести

Кубуровић: Оштрије казне преступницима ради превентиве

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је јутрос да би коначан нацрт измена Кривичног законика требало да буде познат у наредних месец дана.

Како је рекла, Кривични законик је један од најтежих закона и измене су обимне, а упоредо се раде и измене и допуне других закона.

Министарка је истакла да радна група вредно ради, да је на њеном челу професор Зоран Стојановић, а да су у њој представници тужилаштва, судова, МУП, Фондације "Тијана Јурић" и Аутономног женског центра.

Било је неколико иницијатива за измену Кривичног законика, каже она и додаје да није реч само о благој казненој политици.

Према њеним речима, можда највећа измена је увођење доживотног затвора на иницијативу Фондације "Тијана Јурић".

На иницијативу Аутономног женског центра, Кривични законик се усклађује са Истанбулском конвенцијом о борби против насиља над женама и децом.

Доживотни затвор постоји у многим земљама Савета Европе и ЕУ, са изузетком земаља као што су Шпанија, Португалија и земље бивше Југославије, рекла је Кубуровић.

Кубуровић истиче да је реч о једној од најстрожих казни која би требало да делује превентивно, а да би деловала превентивно онда мора да се изриче.

Како додаје, уколико казне нема у пракси, онда не може ни да постоји превенција, ако починилац неког дела зна да ће бити на слободи након краћег периода, то неће деловати на њега.

Када је реч о условном отпусту, министарка каже да ће се пратити стандарди Европе и да је то различито регулисано у земљама и да пракса није уједначена.

Говорећи о борби против наркоманије, министарка каже да је производња и стављање у промет наркотика опасност за младе и да је казнена политика блага, а казне се изричу на самој граници минимума. Због тога ће се повећати минималне казне, навела је Кубуровић.

Кубуровић је рекла да је много тога урађено у борби против насиља у породици и донет је нови закон који је увео нове мере, нови начин поступања тужилаштава и судова као и секторску сарадњу.

Одговарајући на примедбе из јавности да оштрија казнена политика неће донети резултате, министарка каже да то није тачно и да су многе земље пооштравањем казнене политике постигле ефекте.

Као пример навела је Енглеску која је на тај начин решила проблем са навијачима.

Проблем постоји и код повратника, рекла је министарка, јер судови нису изрицали теже казне.

Због тога нови начин кажњавања предвиђа да, ако неко понови кривично дело, биће кажњен минимум половином прописане казне, а у случају трећег или вишеструког поврата, са минимум 70 одсто прописане казне, навела је Кубуровић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС