Вести

Кубуровић: Предњачи вербално насиље од припадника Савеза за Србију

Министарка правде Нела Кубуровић данас је поводом најновијих увреда на рачун жена у Србији позвала све надлежне органе да утврде да ли постоји кривична одговорност.

"Ово није никакав притисак ни на тужилаштво, ни на судове, јер и у претходном периоду када се дешавало насиље према представницима правосудне професије за које је надлежно Министарство правде смо позивали надлежне органе да делују брже и ефикасније", рекла је Кубуровић.

Она је додала да се ових дана дешавају различите врсте насиља, а предњачи, каже, вербално насиље и то од припадника Савеза за Србију.

"То свакако није слика Србије или Владе Србије која има нулту толеранцију према сваком облику насиља. Доста тога смо урадили у претходном периоду и врло често смо били критиковани када смо доносили Закон о спречавању насиља у породици, јер смо потенцирали вербално насиље. Зато и сада позивам све надлежне органе да утврде да ли постоји кривична одговорност за све оно што имамо прилике да слушамо ових дана", рекла је министарка.

Кубуровић је очекује да ће у наредних месец дана бити познат конкретан предлог измена кривичног законодавства, као и начин одмеравања казни, нарочито када је реч о повратницима.

"Исто смо позивали надлежне органе да делују ефикасно и брзо без обзира да ли је реч о нападу на адвоката или нападу на јавне бележнике или извршитеље. Помињали сте примере појединих пресуда, као министар не желим да коментаришем ниједан сусдски поступак појединачно, оно што је влада закључила анализирајући казнену политику, а то је пре свега надлежност, пре свега, Министарства правде да се бави законодавним процесом и кривичним законодавством и да прикупљамо статистичке извештаје."

Министарство је установило да је блага казнена полилтика у Србији, блага је зато што судови изричу казне на нивоу минимума у односу на казне које су прописане за одређена кривична дела, додала је она.

"У великом броју случајева изричу се условне осуде, у основним судовима између 60 и 70 досто изречених казни су условне осуде. То значи да су лица за чије је понашање утврђена одговорност данас на слободи. Уколико поново изврше кривично дело, те условне осуде се не активирају већ се поново изричу условне осуде."

Тиме, истиче министарка, показујемо да је одређено понашање дозвољено и да постоји јаз између судске праске и закона.

"Зато приступамо озбиљним изменама кривичног законодавства, пооштравању казни и начина одмеравања казни, наричито када је реч о повратницима и верујем да ћемо у наредних месец дана изаћи са конректним предлогом".

Такође, рекла је да не би коментарисала конкретне предмете када је у питању надрилекарство нити изрицање наногице, али да је свакако спорно да у неким случајевима као што је рецимо осуђивање за диловање дроге неком изрекнете кућни затвор са електронским надзором остављајући му могућност да док се налази у свом стану врши кривично дело за које је осуђен.

"Зато морамо да преиспитамо у којим ситуацијама алтернативне санкције морају да се изричу. Очигледно за одређена кривична дела адекватне замене за затвор нема", нагласила је Кубуровић.

 

Агенција ће утврдити има ли основа за пријаву

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је данас да је из медија сазнала за пријаву Удружења судија и тужилаца поднету Агенцији за борбу против корупције против четири изборна члана Државног већа тужилаца (ДВТ), истовремено и чланова удружења тужилаца и заменика тужилаца, и да верује да ће Агенција утврдити има ли основа за подношење пријаве или нема.

Она је подсетила да је лично поднела тужбу против једног тужиоца због утврђених злоупотреба и трошења буџетских средстава.

"Поднета је дисциплинска пријава дисциплинском тужиоцу ДВТ. Одлука је донета, а након тога је тужилац уложио жалбу о којој одлучује ДВТ. Као члан ДВТ морала сам да се изузмем из поступка јер сам неко ко је заинтересован, тако да у даљем поступку нисам учествовала", објаснила је Кубуровић.

Она је подсетила да Закон о ДВТ прописује да чланови, ако постоји сумња у њихову непристрасност, треба да се изузму из конкретног поступка.

"Да ли је постојао основ или не, није на мени да утврђујем, нити да примењујем Закон о агенцији за борбу против корупције. Из медија сам сазнала да је поднета пријава и верујем да ће Агенција бити ефикасна и утврдити да ли има основа за подношене пријаве или не", истакла је Кубуровић.

 

 

Извор: Танјуг