Вести

Кубуровић: Радимо на препорукама ГРЕКО-а

Министарка правде Нела Кубуровић истакла је данас да Србија није више под перманентним мониторингом антикорупцијског тела Савета Европе ГРЕКО и додала да се ради на препорукама тог тела.

Кубуровић је рекла да је у овогодишњем извештају ГРЕКО Србија остварила напредак у односу на претходни извештај нагласивши да је битно да смо скинути са листе Глобално незадовољавајућих држава у погледу корупције.

Према њеним речима, прве препоруке односе се на рад народних посланика, судија и тужилаца, као и на јачање транспарентности Народне Скупштине у поступку доношења закона.

"Треба радити на јачању независности судија и судства. То подразумева уставне промене, тај поступак нас и очекује како би препоруке биле испуњене", рекла је Кубуровић.

Препоруке које нису испуњене односе се на доношење Закона о борби против корупције, а текст закона се очекује за две недеље у Скупштини, додала је Кубуровић.

Кубуровић каже да постоји обавеза доношења неколико подзаконских аката, формирање регистра лобиста и јачање капацитета запослених.

"Када је реч о доношењу потпуно нових закона, пракса Министарства правде је да се одложи примена, како бисмо имали довољно времена за имплементацију закона", рекла је Кубуровић.

"Моја препорука радној групи је да се уведе лимит за који неће моћи да се спроводи извршење продајом непокретности, односно стана у коме лице станује. Препорука је да тај лимит буде 5000 евра. Видећемо да ли ће се током јавне расправе тај износ променити. За мале износе се неће спроводити извршење", истакла је министарка.

Како каже, слична ситуација је и са корисницима кредита у швајцарцима. Препорука Врховног касационог суда је да се донесе привремена мера уколико је поступак започет или да јавни извршитељи одложе поступак, док се не донесе решење.

Кубуровић је изнела очекивање да ће нижестепени судови то прихватити.

 

 

Извор: Танјуг/РТС