Вести

Кубуровић: Србија не може да очекује правду за спрске жртве на КиМ

Случај чешког судије Специјализованих већа Владимира Микуле и његове вечере са приштинским адвокатом Агимом Кочијем, баца љагу на Специјализована већа и указује да Србија не може да очекује правду за спрске жртве на КиМ, оценила је данас министарка правде Нела Кубуровић.

"Такво понашање нарушава основно начело непристрасности и поставља питање каква се порука шаље сведоцима који треба да дају исказ у том поступку. Ко је спреман да пролази опет кроз психичку тортуру када види да се судија, пред којим касније поново треба да сведочи, састаје са адвокатима осумњичених", рекла је Кубуровић.

Она сматра да је индикативно зашто је чешки судија уопште био на подручју Косова и Метохије.

Према њеним речима, из Хага тврде да ће апсолутно сва документација која буде послата из Београда и прикупљена у овим поступцима бити искључиво у Хагу и да нико из Приштине у њу неће имати увид.

"Међутим, овакви поступци судије Микуле бацају сумњу да ће судски поступци уопште да се воде", сматра министарка правде.

Она је подсетила да су уништени најзначајнији докази који су се односили на евиденцију ДНК која је прикупљена у вези са случајем "жуте куће", јер је сматрано да је то непотребан доказ за даље вођење поступка.

То, како је навела, такође показује колика је жеља постојала да се ти злочини уопште процесуирају, истичући да је од почетка сама исказивала сумњу у рад Специјализованог већа.

Подсетила је да се од 2016. године најављују оптужнице, којих до данас нема због разних изговора.

Осврћући се на недавно усвојену Платформу косовске скупштине којом се најављује оснивање специјалног већа за процесуирање Срба, Кубуровић сматра да се то ради јер "очигледно нису могли да испуне намеру да кроз Специјализована већа процесуирају Србе".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи