Вести

Кубуровић: Закон о пореклу имовине биће једнак за све грађане

Предлог закона о пореклу имовине биће пред посланицима Скупштине Србије током текућег, пролећног заседања, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић.

Кубуровић је рекла да је Нацрт закона, који је од петка на јавној расправи, примењив и да може да пружи резултате у пракси, а да ће током јавне расправе сви моћи да се изјасне о предложеним решењима и можда понуде боље.

Министарка је рекла да је на решењу да се порекло имовине преиспитује од 1. јануара 2007. године инсистирала Пореска управа, која од тог датума располаже електронским базама и електронским регистрима пријава пореских обвезника и да је то реалан датум од када на прави начин може да се врши унакрсно испитивање имовине.

"Ово је једна од отворених тема, спремни смо да разговарамо, ако се укаже да је неопходно да се тај период помери уназад, свакако ћемо то урадити", рекла је Кубуровић.

Министарка је одбацила критике да су поједине одредбе закона неуставне, наводећи да у складу са Уставом постоји могућност да поједине одредбе закона имају ретроактивно дејство.

Она је објаснила да је процедура усвајања таквог закона специфична, јер се скупштина приликом гласања прво изјасни да ли прихвата ретроактивност примене, а након тога прелази на гласање.

"Онај ко се позива на то да је закон неуставан, не познаје правни поредак довољно, ни Устав. Општи јавни интерес омогућава и ретроактивну примену појединих одредаба закона", рекла је Кубуровић.

Кубуровић је рекла да ће постојати посебна јединица у оквиру Пореске управе, у којој ће бити око 20 пореских инспектора, који ће обављати контролу имовине.

"Уколико се укаже потреба за повећањем и даљим ширењем јединице, то ћемо и урадити. Важно је да постоји политичка воља да се тај закон донесе, па морате да обезбедити и све неопходне услове да би имао ефикасну примену", рекла је Кубуровић.

Она је додала да је "велика паника" у јавности, да се многи интересују о томе како ће изледати примена закона, те да су поједине консултантске пореске куће добиле задатак да преиспитају какве импликације закон може да донесе.

"Свакако ће бити изазова, али суштина је да коначно имамо закон који су многи најављивали", рекла је Кубуровић.

Она је навела и да је Пореска управа, уколико утвди да постоје индиције да је имовина стечена кривичним делом, дужна да достави податке надлежном тужилаштву.

Министарка каже и да ће Пореска управа утврђивати чија имовина ће бити преиспитана у току једне календарске године, али да ће то радити и на основу пријава грађана, те истакла да ће закон бити једнак за све грађане.

"Онај ко није стицао имовину на законит начин, треба да се плаши, онај ко не може да докаже како је стекао имовину, треба да се плаши", рекла је Кубуровић.

Министарка каже да постоје различити методи преиспитивања имовине у земљама ЕУ, Србија се определила за порески систем, какав имају Словенија и Холандија, који је, сматрају, најефикаснији и треба да делује антикоруптивно.

"Ако имате могућност да за нешто што није стечено законито опорезујете то лице са 75 процената вредности утврђене имовине, верујем да се та особа у будућности неће определити на такве кораке, тако да сматрам да на овај начин делујемо и антикоруптивно", рекла је министарка.

Кубуровић је рекла да закон не предвиђа никакве олакшице и да ће бити исти према свим грађанима.

"Овај закон треба да буде казненог карактера, нико није изузет. Ако се позивате на чланове породице, и њихова имовина ће бити преиспитана уколико указује на сумњу да имовина није стечена на законит начин", рекла је Кубуровић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк