Вести

Кукавичје јаје демократа

Ако се икоме учини да је цинична интонација пренаглашена, молим грађанина читаоца да само за тренутак помисли да ли ишта боље заслужују представници режима који за катастрофу и суноврат, крах и беспут сопствене политике на делу, оптужују водећу, не само опозициону, него странку убедљиво најјачу у Србији, којој, каква год да је, грађани Србије данас највише верују. Што ће рећи да режим, (иако наш умни председник сматра да је режим погрдна реч, али није, то се учи на првој години ФПН-а из Теорије политичких система), мање –више сматра грађане Србије лаковерницима и шупљоглавцима који не умеју да процене, оцене и изаберу. А није тако. Јер су некада и они били први избор већине грађана, и успешно су злоупотребили дато им поверење. Што ће се десити и напредњацима ако их не опомене пример несрећне властодржачке класе, која се отуђила од народа, одметнула у фараоне и мисли да ће вечно владати Србијом. А неће.

И тако, кажу они, напредњаци су кукавице јер не кажу шта мисле. У режиму нема кукавица, јер је заиста храброст натоварити оволику хипотеку политике бесмисла и грешака генерацијама грађана Србије које долазе. Па тако, помињу питање Косова, о коме нико озбиљан и одговоран више не зна ни шта би рекао, јер је управо храбри режим довео до lose-lose позиције у којој шта год да кажете или урадите није у најбољем интересу наших грађана и наше државе, до барикада које је храбри Тадић вербално глорификовао као еманацију права грађанске слободе и демократског изражавања протеста, па до Младића којег су демократе држале као таоца за трговину статусом кандидата, где опет, сем срамоте, није остало ништа за Србију.
И тако, кукавице су они који су овом режиму давали могућност да се подели одговорност за најважније државно питање – а то је данас у Србији и КиМ, и економија, и европски пут. Али храбре демократе то нису прихватиле. Јер хоће да буду једини носилац медаље за ту и такву храброст. Па добро. И то је неки избор. Као што су и избори право на оцену грађана ко подмеће кукавичја јаја.

(Аутор је члан Главног одбора Српске напредне странке)