Вести

Лончар: Будућност здравља и здравља људи

Министар здравства, Златибор Лончар, ексклузивно у оквиру РЕ-СЕТ СУММИТ-а отворено говори о здравству и његовој будућности за Курир.

 

Драги пријатељи,

Живимо у времену највеће глобалне јавноздравствене кризе у свету, незапамћене још од прве половине двадесетог века. Криза изазвана појавом коронавируса оголила је све здравствене системе у свету, показавши јасно и егзактно све мањкавости, недостатке и пропусте чак и оних здравствених система за које смо мислили да су најбољи у свету. Данас је, више него икада пре, питање јавног здравља кључно и основно питање свих држава и друштава, важније и од економских кретања, војних питања, међународних односа и сл.

Зато је ово тренутак када морамо на искуству вишемесечне борбе са коронавирусом да направимо јасан и прецизан план стратегије развоја здравства наше земље за наредне деценије.

У складу с тим, морам одмах јасно и недвосмислено да кажем да је наш циљ упорно и континуирано инсистирање на повећању приступачности и доступности здравствене заштите, уз стално унапређење квалитета здравствених услуга. Другим речима, желимо да обезбедимо квалитетну здравствену заштиту за све грађане, без обзира на њихов социјални или материјални положај у друштву, године, пол, националну, верску или било коју другу припадност или различитост. Такав став, често оспораван и неретко у директном сукобу с представницима елитистичког модела здравства, у којем су квалитетне услуге здравствене заштите доступне само и искључиво богатим слојевима друштва, а данас смо поучени искуством пандемије, још више уверени у исправност таквог опредељења.

Јер коронавирус је показао да елитистички модели здравства не могу да омогуће адекватно медицинско збрињавање свих пацијената којима је потребна здравствена услуга и нега, не могу да реагују брзо и да се трансформишу из једног система у други (попут нашег здравственог система, који смо успешно трансформисали из нон ковид у ковид систем и обратно неколико пута у току 2020. године), даље, такви системи немају довољан број лекара опште праксе, довољан број инфектолога и других специјалности које су од кључне важности за успешно савладавање епидемије.

Управо зато настављамо да интензивно улажемо у наше болничке капацитете, набављамо најсавременију медицинску опрему попут Гама и X ножа, линеарних акцелератора, ПЕТ скенера, Гама камера и слично, градимо незапамћено велики број болница и клиничких центара, али једнако улажемо и у људски капитал, запошљавајући најбоље младе лекаре и стипендирајући њихово усавршавање.

Настављамо интензивно да радимо на дигитализацији здравственог система, али и осавремењавању модела функционисања и организације установа примарне здравствене заштите као базичних делова система јавног здравља, који умногоме утичу на превенцију тешких обољења.

Све су то активности које су од кључног значаја за изградњу једног изузетно квалитетног и одрживог здравственог система какав желимо. Немам никакве сумње да ћемо то, сви заједно, уз много рада и труда, врло брзо успети да остваримо.

 

 

 

Извор: Курир