Вести

Лончар: Деца су нам најважнија

Друге недеље од обнављања акције бесплатних превентивних прегледа Министарства здравља забележен је рекордан одзив грађана - у једном дану преглед у некој од 200 здравствених установа обавило је укупно 31.131 грађанин!

Ове недеље, у периоду од 8 до 17 часова, у здравственим установама широм Србије организовани су, по први пут, превентивни физијатријски прегледи деце предшколског и школског узраста, којима су прегледани кичма, стопала и целокупни локомоторни систем.

"Веома је важно да све евентуалне неправилности и проблеме које имају наша деца, услед савременог начина живота, вишесатног седења и гледања у екране мобилних телефона, откријемо на време, јер ћемо тако успети да их коригујемо. Зато смо данас први пут имали превентивне прегледе деце, а због великог интересовања али и великих потреба за истим, наставићемо са том праксом, јер су нам деца најважнија" истакао је министар здравља др Златибор Лончар.

У истом периоду, у некој од 200 здравствених установа, сви грађани, и они без здравственог осигурања, били су у прилици да без заказивања и упута, брзо и ефикасно провере крвну слику и измере крвни притисак, провере хормоне штитасте жлезде, ураде тумор маркере простате и обаве пулмолошки преглед, а сваком грађанину старијем од 50 година и са пушачким стажом дужим од 30 година обавезно је урађен и рентген плућа.

И овога пута, сви пацијенти код којих је уочена неправилност приликом прегледа или у резултатима, одмах су упућивани на даљу дијагностику.

Значај ове акције Министарства здравља, поред близу 54.000 грађана који су за само два дана акције обавили преглед, посебно илуструје податак да су код одређеног броја пацијената, без икаквих симптома, откривена најтежа обољења, код којих је успешност излечења у директној вези са раним откривањем болести (тумор плућа, анеуризме и сл).

Министарство здравља још једном исказује захвалност свим грађанима који су ове и протекле недеље обавили прегледе, и напомиње да ће се акција наставити.

 

 

 

Извор: Танјуг