Вести

Лончар: Инспекцији и заводима уручено 46 нових возила

Сектор за инспекцијске послове и градски заводи за јавно здравље су, после више од деценије, добили кључеве 46 нових службених возила како би могли брже и ефикасније да обављају своје задатке, рекао је при додели кључева министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је рекао да је 16 аутомобила додељено инспекцији, док је осталих 30 намењено заводима јер су им, према његовим речима фалила возила како би обухватили и она најудаљенија места.

"Заводи нису експонирани, а одрађују огроман посао, да није њих да испрате контакте и ураде све што припада њима ми данас не бисмо имали овакав резултат и овакву мирнију ситуацију. Обећали су ми да ће стићи свуда и молим их да наставе са радом јер нисмо ни близу решавања корона проблема", поручио је Лончар.

Када је реч о инспекцији, Лончар је рекао да ће они имати појачан обим посла и изнео бројке о томе колико су инспектори министарства здравља радили од почетка пандемије.

"Милион путника је контролисано, а преко 400.000 надзора су извршили. Износ изречених прекршајних налога је око 76,2 милиона динара а написано је око 5.000 казнених мера од чега је 1.285 захтева послато судији за прекршаје", рекао је Лончар.

Додао је и да је 120.000 путника стављено под здравствени надзор. Лончар је грађанима поручио да инспекцији није циљ да малтретира људе, већ да ради свој посао како би се сузбило ширење заразе.

"Молим вас кад дође инспекција до вас, да знате да је то њихов једини разлог, више би волели да се баве својим активностима од пре ковида, али не би ништа било под контролом да они сад не раде свој посао и био би велики проблем за здравствени систем", објаснио је Лончар.

 

Логичан захтев да невакцинисани плаћају лечење

Сасвим је логичан захтев лекара да невакцинисани грађани сами плаћају део трошкова лечења од коронавируса, јер има довољно вакцина, а могу и да бирају коју ће, изјавио је Лончар.

Лончар је рекао да такав захтев не би имао смисла да држава није обезбедила довољно цепива за све грађане, и указао да грађани не размишљају о трошковима лечења јер знају да то држава плаћа.

"Здравствени радници са разлогом то кажу да би подигли свест људи, имате оне који не верују ни у корону, ни у вакцину, а кад се разболе знају да ће држава све да плати. Да сте се вакцинисали, највероватније не бисте били у болници. Овако, нити се придржавају мера, нити су се вакцинисали па су дошли у болницу и очекују да све држава покрије", рекао је Лончар.

Лончар је изнео и податак да је у Србији тренутно изоловано осам случајева делта соја, али упозорава да их сигурно има више, па се одуговлачењем вакцинације само још више отвара простор вирусу да мутира.

"Пандемија у целом свету не може да се реши док нема довољно вакцинисаних, и сигурно се неће решити док не буде 70, 80 одсто глобално имунизованих. Да ли је боље да се сви вакцинишемо на време и вратимо се нормалном животу, а не да се питамо где треба да носимо маску. Без вакцинације то не можемо и све остало је празна прича”, објаснио је Лончар.

Лончар је изнео податке да је повећан број људи на првим прегледима, као и на пријемима за болницу, те да је једина ствар која то може да спречи - вакцинација.

 

 

Извор: Танјуг