Вести

Лончар: Излизани политичари хоће на власт без избора

Функционер СНС Златибор Лончар изјавио је данас да у Србији постоје излизани политичари које нико неће, а који хоће да дођу на власт без избора.

"Не знам шта је њихова идеја. Они неће изборе. Претпостављам да би требало Александар Вучић да каже ''дођите и седите на моје место, формирајте владу''. Не знам да ли би и тада били задовољни и да ли би успели да се договоре", рекао је Лончар.

Он је поручио грађанима да седну са својом децом и ставе на једну страну Александра Вучића, а на другу Јеремића, Обрадовића, Ђиласа, и да онда виде коме би дали да им води државу, да њиховој деци и унуцима сутра буде боље.

"Ови људи што шетају потрошили су оно што су узели када су довели земљу до банкрота. Да су хтели, они би грађанима помогли, тада не би довели земљу до банкрота. Њихов циљ је да узму паре од вас, да они имају, а да држава буде све слабија", рекао је Лончар.

Додаје да то што протесте у Београду подржавају Американци и Енглези, говори да то за Србију није добро и да све што они подржавају за грађане није добро.

"Људи, живот кратко траје, иде Нова година, Божић, ником мржња није добро донела. Људи, волите се, нека вас воле, бићете здравији и срећнији", закључио је Лончар.

 

Млада лекарка већ отишла у САД, али се враћа да ради у Србији

Уговоре о запослењу данас ће добити 60 најбољих дипломаца медицинских факултета, најавио је министар здравља Златибор Лончар и навео да је међу њима и девојка која је већ напустила земљу и отишла у САД да ради, али се враћа јер је добила прилику у Србији.

Млада докторка, како каже, када је стигао позив из Србије није се двоумила - одмах је прихватила понуду. Њен уговор данас ће примити отац, а она у Србију стиже 31. децембра, јер није могла раније да резервише карту.

"Могу да вам кажем да су плакали, када су добили позив за посао. Њих 60 најбољих добиће посао и специјализацију. Имали смо девојку која као најбољи дипломац Медицинског факултета ради као медицинска сестра у једној приватној клиници", рекао је Лончар.

Међу најбољима је и један брачни пар - девојка је у седмом месецу трудноће и данас ће добити уговор за посао у КБЦ Драгиша Мишовић, а младић на Бањици.

Лончар додаје да ће најбоље дипломце свих медицинских факултета у Србији запошљавати на сваких шест месеци, али да треба много времена да се исправи све лоше што је рађено.

"Прошло је време када се запошљавало за новац и преко везе. То су људи схватили", нагласио је министар.

Полако се, како каже, враћа уложено у здравство, а то се најбоље могло видети у збрињавању повређених у Нишу после тешке саобраћајне несреће.

За кратко време, подсећа, збринуто је око 30 пацијената, а ургентна медицина је огледало здравственог система.

У здравство, како је рекао, ове године биће уложено више новца, те је тако за Буџетски фонд - за лечење деце у иностранству, предвиђено 465 милиона динара за наредну годину, а за лечење деце оболеле од ретких болести две милијарде динара.

"У време ових што шетају, није био Буџетски фонд, није се одвајало за ретке болести, нити је било предвиђено. Такође, за инвестиције у здравству предвиђено је три милијарде динара", казао је Лончар.

Додаје да се наставља улагање у здравство и да су горући проблеми Инфективна клиника КЦС, нови Народни фронт, Тиршова 2.

Велики проблем је и немогућност доставе лекова и кисеоника за Србе на КиМ, због такси од 100 одсто које је увела Приштина.

Упитан да ли је задовољан оним што је урађено у години на измаку, министар је рекао да није важно да ли је он задовољан, већ шта кажу пацијенти.

"Људи виде да се ствари мењају. Знам шта им се свидело и шта су ствари које морамо да исправљамо", закључио је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк