Вести

Лончар: Много тога заједно можемо да урадимо

Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар састао се данас са својим колегом министром здравља и социјалне заштите и потпредседником Владе Републике Српске др Аленом Шеранићем уочи одржавања Свесрпског сабора у суботу, 08. јуна.

Министар Лончар је свог госта дочекао у новој згради УКЦ Србије и том приликом га упознао са радом операционог блока, одељења полуинтезивне неге, одељењем неурологије, одељења хируршке интензивне неге, као и хитног пријема са реанимацијом у Ургентном центру.

Министар Шеранић, уједно и потпредседник Владе Републике Српске, и његова делегација, у којој су се налазили Иван Поповић, директор болнице Зворник и председник Актива директора болница РС и Недељко Ламбета, директор болнице у Требињу, посетили су и Нови Сад где су обишли УКЦ Војводине и упознали се са динамиком радова на његовом проширењу, доградњи и изградњи. У друштву покрајинског секретара за здравство Милана Попова и директорке УКЦВ Едите Стокић делегација из Републике Српске и министар Лончар имали су прилику да се упознају и са успешном трансформацијом некадашње Ковид клинике у Мишелуку у Центар за дијализу.

Министар Лончар је током разговора са министром Шеранићем истакао да ће Министарство здравља Републике Србије, као и наши здравствени радници, наставити да пружају подршку колегама из Републике Српске, у интересу свих грађана без обзира са које стране реке Дрине живе.

"Оно што је најважније је то што смо омогућили свим грађанима да што мање иду у велике центре. У мањим срединама треба да добијају услугу истог квалитета као што је у већим срединама. То подразумева усавршавање и лекара и сестара. То је све захваљујући сарадњи и односима које имамо и бригом о грађанима, било да су у Србији или у Републици Српској. Мислим да смо успели да приближимо министру и директорима како то уживо изгледа. Много тога заједно можемо да урадимо. Неизмерна захвалност за ову организацију председнику Вучићу и председнику Додику. Много новца се улаже у ово и ред је да се то врати грађанима. Састали смо се овде да резимирамо све што смо видели. Склонили смо се из гужве и града. Већ смо договорили неке споразуме које ћемо потписати у наредних десетак дана. Мислим да ће све то бити у корист грађана. Мислим да ће ови скупови да прерасту у традицију и да ће се дешавати чешће " истакао је Лончар.

Министар здравља и социјалне заштите и потпредседник Владе Републике Српске др Ален Шеранић истакао је значај изузетне сарадње са  министарством  здравља Републике Србије, које је у највећем интересу свих грађана Српске.

"Имамо велику подршку министра Лончара и председника Вучића. Колеге из Републике Српске остварују могућност учења у Републици Србији. Много грађана иде у Србију ако не може нешто да оствари у Републици Српској. Немерљива је подршка Србије у време пандемије. Гледали смо како грађанима да обезбедимо сигурност. У међународним токовима имамо подршку Србије и многе ствари које су они изучили користимо и ми. Имали смо прилике да посетимо и Клинички центар Војводине у Новом Саду који је много напредовао у последњих неколико година" рекао је Шеранић.

Министар Лончар је рекао да "сматра да свим грађанима Србије и Републике Српске није могло да се деси ништа боље од онога како је председник Вучић бранио част и спречио понижење које су спремали нама као народу.

"Нисмо имали коме да кажемо и није имао ко да чује све док председник Вучић није урадио оно што је урадио у Уједињеним нацијама. УН смо сви гледали као нешто узвишено, а сада је мањина победила већину. То је помогло да нас уједини и да имамо још боље резултате. Очигледно некоме сметају резултати политике коју води Александар Вучић. Без обзира што то некоме смета, ја сам сигуран да он неће одустати од тога. Када идете чиста срца испред оних који и не мисле шта раде, онда постоји правда која не дозвољава да се то деси", поручује министар Лончар.

На крају званичног дела обиласка, двојица министара са члановима делегација, у проширеном саставу, у друштву више руководиоца, директора и еминентних лекара здравствених установа разговарали су на неформалној вечери у винарији Шапат.

 

 

 

 

Извор: Танјуг