Вести

Лончар: Наш је интерес да заштитимо грађане Србије

Министар здравља, Златибор Лончар, рекао је како у целом свету расте број оболелих од коронавируса и да није могуће рестриктивне мере држати на снази неограничено дуго.

Од самог почетка смо причали да је Ковид-19, односно, коронавирус присутан. Нити је он престао, нити је променио свој облик. Оно што се десило је да смо ми променили своје понашање. Нисмо били онако одговорни и онако обазриви као што смо били у претходном периоду, рекао је Лончар.

’’Повећање броја оболелих не дешава се само у Србији, дешава се у највећем делу Европе и у највећем делу света. Ниједна земља није могла да држи те рестриктивне, строге мере неограничено’’, рекао је Лончар.

Лончар је рекао да је пресудно за укидање рестриктивних мера био људски фактор, јер такве мере озбиљно утичу на психичко здравље појединца.

Такве мере не могу неограничено да трају. Ми не желимо да се такмичимо ни са ким. Наш је интерес да заштитимо наше грађане. Ово је глобални проблем, рекао је Лончар.

Објаснио је да се пандемија коронавируса неће решити тако што ће свака држава да доноси неке мере и да тако буде успешна.

Можете да будете успешни само док су затворене границе. Чим отворите границе и крене проток људи и робе ви више не контролишете сасвим ту целокупну ситуацију, рекао је  Лончар.

Лончар се осврнуо и на став СЗО о томе да Србија није у црвеној зони по порасту броја оболелих од коронавируса.

То није став људи који живе у Србији. СЗО и људи који су признати из Америке кажу да је ваш статус такав. Имате један део њих у Србији који вас нападају, наводи Лончар.

Како је нагласио, ти људи су таквим лошим ставом имали за циљ да умање значај рада и залагања здравствених радника у Србији.

Они дају себи за право да кажу да су људи који раде 24 сата лажови. Да ли мислите да постоји нешто теже од тога, упитао је Лончар.

 

 

Извор. Pink.rs