Вести

Лончар: Нема смисла било шта појашњавати Црној Гори

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да нема смисла појашњавати Црној Гори број излечених ковид пацијената, земљи која нема резултате, нити адекватно знање о вирусу корона.

Лончар је додао да би могао да разуме да је то питање поставила држава попут Немачке, која има озбиљне резултате у борби са Ковидом 19.

"Питају неки други, али да би добили одговор морају да се квалификују знањем и резултатима, а Црна Гора за сада није. Морате да тестирате људе, да имате лабораторије, да се разумете у то", рекао је Лончар.

Министар је навео да појашњење о порасти излечених од корона вируса од Србије тражи држава која је од почетка епидемије тестирала онолико колико Србија тестира у три дана (13.186) и која, и поред тога, има већи проценат смртности од Србије (2,78 одсто).

Лончар је нагласио да је поносан на број тестираних пацијената, сачуваних људских живота и на све што је Србија урадила током епидемије корона вируса.

"Помогли смо и многим људима из Црне Горе. Да улазим у причу са неким ко се не разуме у материју, ко нема тестираних, не знам да ли има лабораторију или било шта, мислим да нема никаквог смисла", рекао је Лончар.

 

Србија без новозаражених око 10. јула

Последњи случај заразе корона вирусом у Србији требало би да се забележи око 9. или 10. јула, изјавио је Лочар и нагласио да од понашања грађана и придржавања препоручених мера зависи да ли ће се то догодити.

Лончар је на питање да ли ће пораст новозаражених последњих дана утицати на ранији прорачун епидемиолога Медицинског факултета да се последњи случај корона вируса може очекивати између 20. и 25. јуна, рекао да су се појавили спорадични ''џепови'' епидемије и да је сада реално очекивати да се то догоди 9. или 10. јула.

''То зависи само од нас. То је прорачун на основу онога како се ми понашамо и какви су нам резултати. Ако се не будемо придржавали препорука, то ће се онда пролонгирати'', рекао је Лончар.

 

КБЦ Земун до краја седмице излази из ковид система

Из ковид система до краја ове седмице изаћи ће Клиничко-болнички центар Земун, а у среду почињу припреме за враћање КБЦ "Драгиша Мишовић" у уобичајени режим рада, изјавио је Лончар и додао да ће убудуће свака болница у Србији морати да има простор за изолацију пацијената сумњивих на корона вирус.

Лончар је рекао да се здравствени систем постепено враћа у нормалу и да Општа болница Панчево и Ортопедија Бањица, које су раније изашле из ковид система, раде у пуном капацитету.

"Претпоследња болница која ће изаћи из ковид система је КБЦ Земун која ће најкасније од понедељка почети нормално да ради. КБЦ Драгиша Мишовић је прва ушла у ковид систем, а изаћи ће последња. Сређивање почиње у среду и биће потребно још пет-шест дана да се све припреми", рекао је Лончар.

Како је навео, пацијенти који нису позитивни на корона вирус моћи ће да се полако врате у редовне процедуре дијагностике, операција и лечења.

''У претходном периоду смо примали хитне пацијенте и оне са малигнитетом, а сада се полако враћамо у нормалу водећи и даље рачуна о ковид пацијентима, посебно онима који су имали озбиљне тегобе и компликације и који морају да се и даље прате'',рекао је Лончар.

Додао је да ће свака болница у Србији убудуће морати да обезбеди капацитете за изолацију где ће по одређeној процедури бити смештени пацијенти који чекају резултате тестирања на корона вирус.

Лончар је нагласио да не смемо да се опустимо и да морамо да научимо да живимо са корона вирусом.

''Сада све зависи од нас самих, држава је урадила свој део посла, а какви ће нам резултати бити зависи само од нас и како се будемо придржавали препоручених мера'', закључио је Лончар.

 

Вирус се појавио у Студентском дому "Карабурма"

Лончар је изјавио да се вирус корона појавио у Студентском дому "Карабурма" и да је ситуација под контролом.

Министар је рекао да је заражено неколико студената и да се проверавају њихови контакти.

"Студенти који имају изражену клиничку слику, биће збринути у болници, док ће остали који немају симптоме бити смештени у болници у Младеновцу, где су пацијенти пребачени из привремене болнице на Сајму", рекао је Лончар.

Лончар је додао да је ситуација у дому на Карабурми под контролом и да није забрињавајућа.

 

Епидемиолошка ситуација у Србији под контролом

Лончар је рекао да је епидемиолошка ситуација у Србији под контролом, да је држава одрадила свој део посла и да је на појединцима да поштују мере.

"Морамо да се прилагодимо да је вирус корона ту и да морамо да живимо са њим. Морамо да се придржавамо мера заштите да не дођемо у ситуацију као Северна Македонија", рекао је Лончар.

Додаје да се прати ситуација свуда где се појаве позитивни случајеви, али да је најважнија ствар лична одговорност.

"Не може држава да држи мере и спутава у свему неограничено. Сада је најважнија ствар наша лична одговорност", закључио је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг