Вести

Лончар: Опозицију занима само државна каса не и здравље људи

У Србији више нема листе чекања за ЦТ прегледе, а од сутра нас очекује и наставак бесплатних превентивних прегледа. О свему томе, али и о свим актуелним политичким темама, говорио је за ТВ Информер министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар.

"Под број један морамо да кажемо да много развијеније и богатије земље од нас имају листу чекања. Богатије и развијеније земље имају дуже листе чекања. Ми смо пред корону практично смањили листе чекања, али се током короне то повећало. Године 2013. или 2014. нисте могли да купите ни фластер ни газу, него су тада давани новци да се медијски заташка. Пацијенти су доносили своју ћебад и грејалице у болнице. Ми смо такве болнице затекли и затекли смо забрану специјализација и незапошљавање људи, али сте могли за новац да добијете специјализацију или посао", рекао је Лончар.

Према речима министра Лончара, опозицију не занима здравље људи, већ само државна каса.

"Не можете да се понашате аутистично, морате да саслушате људе. Не можете свима да помогнете одмах, морате да попричате са људима. Рекао сам свим својим директорима болницама да говоре са пацијентима и да морају да их питају како су и колико чекају. Људи из опозиције нису разумели ни тада ни сада, они само гледају касу државе, они не могу да се концентришу ни на шта друго. Они би само да пљачкају као пре. Председник Вучић увек чује грађане и решава људима проблеме. За опозицију грађани не постоје, постоје само кад треба да се гласа", рекао је Лончар. 

Министар Лончар додаје и да је циљ бесплатних прегледа и укидања листе чекања заправо спашавање живота људи.

"Циљ нам је да људи мисле на своје здравље и циљ нам је да могу да провере здравље на тумор маркерима. Радићемо неке нове анализе за кардиологију. У првом плану су труднице, оне могу бесплатно да оду код стоматолога, као и сва деца до 18 година, редовни студенти до 26, и сви преко 65 година. Претходна власт није о томе мислила, а многе државе не могу да финансирају то. На недељном нивоу ће бити листа чекања не мање од 7 дана за ЦТ скенер. Скидају се листе чекања, а опозиција не жели да прихвати успех и да их данас питате шта су они урадили, резултат би им био нула. Урадили смо 200.000 прегледа, а у претходном периоду пола милиона, па ви видите колико је то спашених живота, за то се ми боримо" закључио је Лончар.

 

 

Извор: ТВ Информер