Вести

Лончар: Подржавам најбоље мере које ће спасити животе

Од 65 потврђених случајева новог корона вируса 34 пацијента су на болничком лечењу, 31 пацијент је на кућном лечењу, док су четири особе на респираторима, изјавио је министар здравља Србије Златибор Лончар.

Од та четири пацијента, три су у КЦ Војводина и један је на Клиници за инфективне болести КЦС у Београду.

Лончар је рекао да је таква ситуација очекивана, да је Министарство здравља увело нове телефонске линије, да су уведена телефонска психолошка саветовалишта, али да ће и сви домови здравља имати телефонске линије на које ће грађани моћи да добију информације и савет свог изабраног лекара.

Лончар је рекао да Србија има довољно тестова за Ковид-19, да је јуче из Кине стигло 1.000 тестова и да је од Светске здравствене организације стигло још толико.

Напомиње да су прецизно разрађени алгоритми ко и када иде на тестирање на нови корона вирус.

"Не иде на тестирање одмах онај ко је био у контакту са зараженим, већ он иде у изолацију. Ако има симптоме онда се јавља лекару, узима се узорак и ради тестирање. Ако је пацијент 15 дана код куће и нема тегобе, онда нема разлога да се тестира. То је препорука Светске здравствене организације", рекао је Лончар.

Министар је навео да нико не може да каже колико ће да траје актуелна ситуација, али да би у случају да се сви придржавају мера и да се сви изолујемо могло да траје шест недеља.

"Од нас зависи какав ће резултат бити. Нико не може да нам буде крив ако нисмо одговорни", рекао је Лончар.

Упитан о томе да премијерка Ана Брнабић није искључила увођење најтежих мера у спречавању ширења корона вируса, Лончар је рекао да он то не би назвао најтежим, него најбољим мерама за спасавање живота.

Упозорио је да сваки одлазак у кафић, тржни центар или неки други затворени простор значи велику могућност заразе корона вирусом и да се заврши на респиратору.

"Подржавам најбоље мере које ће спасити животе", рекао је Лончар и позива грађане на јединство и да једни другима помогнемо.

Упитан за одлагање операција у здравственим установама, Лончар је рекао да се примају само хитни случајеви, пацијенти који су животно угрожени, а да се одлажу све операције које могу да чекају.

Лончар је нагласио да је та мера уведена како би се спречило ширење вируса, јер од куће до болнице постоји већа вероватноћа да се пацијент зарази.

"У овом моменту најважније је да сачувамо људске животе. Видите шта се дешава у Италији, Шпанији", рекао је Лончар и апеловао на грађане да слушају препоруке лекара и да слушају њихове савете.

Тренутно пацијенти заражени новим корона вирусом збрињавају се у четири инфективне клинике, а да је предвиђено када се ти капацитети попуне још 2.000 кревета у КБЦ Драгиша Мишовић, КБЦ Земун, Плућно одељење у Новом Саду, ОРЛ или бивша хирургија у Нишу.

"Проширили само капацитете по целој Србији, а то значи да смо одредили још 5.000 места за пацијенте ако се вирус буде ширио и да пацијенти морају да буду у болници", навео је министар.

Наводи да има довољно заштитне опреме за здравствене раднике - маски, рукавица.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва