Вести

Лончар: Политизовање у Новом Пазару не помаже против короне

Министар здравља Златибор Лончар рекао је у Новом Пазару да болница у том граду има довољно и медицинске опреме и здравствених радника да се носи са повећаним бројем оболелих од короне, а посебно је истакао, на добацивања и звиждуке из масе испред болнице, да "не знају шта раде" и да пребацивањем здравственог на политички терен неће помоћи у санирању ситуације.

Лончар, који је посетио Нови Пазар са премијерком Аном Брнабић, због актуелне ситуације са корона вирусом и повећаног броја заражених, рекао је грађанима да одговорно тврди да у болници има свега довољно: лекова, материјала, заштитне опреме.

"Не само да има довољно, већ смо донели и додатне количине. Тренутно је са тим додатним количинама болница у Новом Пазару боље опремљена од било које болнице у Србији", рекао је Лончар и истакао да је донето још заштитне опреме, један ултразвук апарат, гастроскоп и друго.

Систем је успостављен и ситуација је под контролом, тврди министар, али додаје да то, изгледа, неком не одговара.

Најавио је да ће се проширити капацитети болнице у Пазару и да ће ако буде потребно цела болница бити претворена у ковид болницу.

Позвао је све лекаре и сестре да се јаве до 16 сати управи болнице у Новом Пазару и да могу да добију посао, као и да то важи и за Тутин, тако да ће сви добити посао који испуњавају услове, на одређено и на неодређено време.

 

Верујте у оно што видите, не у лажне вести

Лончар је позвао грађане да, ако не желе да верују њима - да верују у оно што виде, а не да наседају на лажне вести.

Лончар је потврдио да су респиратори у функцији и да су три пацијента прикључена, као и да се код још пет пацијената респиратор користи за мерење протока кисеоника.

"Све то може да се провери", рекао је Лончар.

Одговарајући на питање која се терапија користи за лечење корона вируса у Новом Пазару, Лончар је рекао да је она иста свуда, и у Београду и Новом Саду, Новом Пазару и да је реч о терапији која се примењује и у Европи.

 

У Новом Пазару преминуло осам или девет људи од короне

Лончар је изјавио, на питање новинара поводом оспоравања званичних података о броју преминулих од короне, да је у Новом Пазару преминуло само осам или девет особа, за које постоји велика вероватноћа да су умрли од корона вируса.

Упитан да прокоментарише информације да је у том граду сахрањено 25 људи у лименим сандуцима, Лончар је рекао да је врло мали број људи у Пазару којима је потврђена корона, јер је велики број људи лежао код куће, и јавио се у болницу, где им је потврђена корона и предузето лечење, кад су већ били у озбиљном стању.

"Стигли су у болницу тек када је кренула борба за живот", рекао је Лончар и додаје да је некима узет брис и да тек треба да стигну резултати.

Како је навео, веома мали број људи је био у болници са позитивним тестом на корону и да сада неки све преминуле рачунају као преминуле од короне.

Додаје да је велики број њих имао кардиоваскуларне проблеме, изливе крви у мозак и друге здравствене проблеме.

Упитан зашто су сахрањени у лименим сандуцима, Лончар је рекао да увек када постоји сумња на корону, да се не би ризиковало, преминули се сахрањују у лименим сандуцима, али да то не значи да су сви они умрли од короне.

"Политика и поделе овде неће помоћи, тако нећете помоћи ни пацијентима, нити здраственим радницима", поручио је Лончар на негодовање појединих грађана.

 

Ситуација у Тутину сложена, део пацијената пребацујемо у Пазар

Ситуација у Тутину са епидемијом корона вируса је сложена, јер су оболели углавном старији грађани, рекао је Лончар и додаје да ће део тих пацијената бити у току дана или сутра пребачен у Општу болницу у Новом Пазару.

"Они су под контролом. Прати се њихова клиничка слика. Договорили смо се да део тих пацијената буде данас или сутра пребачен у Нови Пазар. У Пазару ће бити ослобођени болнички капацитети у току дана", рекао је Лончар и додао да ће у Тутин отићи још здравствених радника, јер их тамо тренутно нема довољно.

Лончар је навео да се ситуација прати из сата у сат.

Истиче да су пацијенти евидентирани, а тамо где је било потребно укључена је терапија.

Лончар је рекао да ће здравствени систем помоћи свима и "онима који су дошли да звижде и њиховим најмилијим".

"Ту смо свима да помогнемо, то је наша обавеза. Не сме никаква разлика да се прави. Здравствени радници су положили заклетву и помоћи ће и онима који звижде и њиховој деци и њиховим родитељима. У томе се ми разликујемо од њих", закључио је Лончар.

 

У Новом Пазару треба сви да се уједине

Лончар је рекао да у Новом Пазару треба сви да се уједине и помогну у тешкој ситуацији, и запитао оне који су негодовали да ли желе да лекари који су из целе Србије дошли да помогну да се врате кући.

Лончар је рекао да јесте било алармантно стање и велики прилив пацијената у кратком периоду, а да сада нема ниједног пацијента на ходнику болнице.

"Морали су да буду - неко на столици, неко на помоћном лежају, јер је ту био довод кисеоника. А њима је било неопходно да приме кисеоник. Молим вас да разумете. Да ли је битније да пацијент буде на помоћном кревету и да му се спаси живот или је битније да лежи сам у соби са купатилом, а без кисеоника", питао је Лончар.

 

Не оптужујте нас што неко умре код куће

Лончар је апеловао на коректност и чињенице, поводом навода да је у Новом Пазару и Тутину за 24 сата било више од 30 сахрана.

Лончар је рекао да је то укупан број преминулих, али да је један део њих умро код куће јер се уопште није јављао лекарима, нити су лекари имали прилику да их лече.

"Не можете да нас оптужујете за то што је неко умро код куће. Немамо увид зашто и како је неко умро код куће, немојте да мешамо те ствари. Молим вас за коректност и чињенице, не због мене, него пацијената и здравствених радника", рекао је Лончар.

Пренео је да су се премијерка и он сам интересовали за породицу Суљевић из Тутина, те да су добили информацију да се они нису на време јавили лекару.

"Оно што смо добили као информацију, а наравно све ће се проверити, јесте да су они лежали код куће, нису се јављали лекару. Када је већ стање било алармантно, малтене неповратно, тек онда су дошли у болницу. У тој ситуацији не можете да процењујете напамет, потребна је обдукција да би се знао тачан узрок смрти. То је комплексно, немојте да то поједноствљујемо", рекао је Лончар.

Министар је апеловао на једниство свих јер је то најважније како би се изашло из ове ситуације.

"Корона ће проћи и онда све да се анализира, али ово није моменат за то, већ да будемо јединствени и хумани, да решимо ситуацију", рекао је Лончар.

Лончар је приметио да би ситуација свакако била лакша и да су се више слушале препоруке.

"Нападате нас кад попуштамо мере и када појачавамо мере. Једноставно, шта год да се уради, као да треба да буде другачије... О сваком пацијенту водимо рачуна као да је најрођенији. Од вике и дреке помоћи нико неће имати", закључио је Лончар.

 

Нећемо победити ако буде подела и политике

Нећемо победити корону ако буде подела и и пребацивања здравства на политички терен, поручио је Лончар.

"Ништа добро неће доћи из подела и пребацивања здравства на политички терен. Урадићу све да се то не деси и зато сам овде са премијерком Аном Брнабић", поручио је Лончар Новопазарцима.

Лончар је узвраћајући на добацивање групе Новопазараца поновио да је дошао у Пазар да помогне грађанима и упутио им питање:

"Да ли се људи из Крагујевца, који су дошли да помогну, осећају безбедно и да ли се осећају да су добродошли, да ли је ово порука "идите''?

Нисмо се, сакрили, поручио је, већ смо дошли да помогнемо и решимо проблеме, поручио је Лончар и подсетио на то шта је све држава урадила за здравствени систем Новог Пазара.

Чињенице су непобитне, закључио је Лончар.

"За разлику од неких који више не знају ни шта да лажу - и о 60 умрлих здравствених радника, о 24 умрлих или 12 умрлих за 24 часа овде и да овде нема витамина и друго. Бесмислено је коментарисати такве лажи", додао је Лончар.

Лончар је рекао да ће се део пацијената који немају корону примати у болници "Бања", како то зову Новопазарци, а део у Крагујевцу и Београду, пошто је сада у Новом Пазару таква ситуација да има више позитивних на корону од оних који имају друге тегобе.

Лончар је истакао да не постоји здравствени систем у свету који може да издржи то да се грађани понашају као да не постоји корона вирус и додао да неће бити дозвољене посете оболелима од короне у Новом Пазару, као што није нигде другде, нити у Србији нити у свету.

Овде ће систем да постоји и функционише, поручио је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг