Вести

Лончар: Помоћ Немачке ниједног момента није стала

Немачка амбасада донирала је здравственим установама у Србији пет клиничких респиратора, а донацију је у Клиничком центру Србије министру здравља Златибору Лончару уручио амбасадор Немачке Томас Шиб.

Пет респиратора биће распоређено у интензивним негама клиника Клиничког центра Србије, а вредност донације је 145.000 евра.

Лончар се захвалио Немачкој на донацији и истакао да је важна солидарност у овом моменту, а да помоћ Немачке ниједног момента није стала.

"Када имате добар респиратор много је лакше радити и помоћи свим пацијентима. Ова епидемија траје већ дуго, нисмо сигурни када ће се завршити. Морамо бити спремни на даљу солидарност, даљу помоћ једни другима", рекао је Лончар.

Лончар је позвао грађане да се придржавају мера, јер је то једини начин да се сачува здравље.

Захвалио се Немачкој зато што је уступила око 200.000 доза грип вакцина грађанима Србије.

Позвао је грађане да избегавају ризична места.

Лончар је напоменуо да се у Немачкој уводи једна врста карантина и полицијског часа са затварањима ресторана, кафића, јер неће моћи да издржи здравствени систем.

"Када вам немачки здравствени систем, који важи за најбољи у свету, каже да неће моћи да издрже то много говори. Молио бих грађане Србије да схвате да не постоји здравствени систем у свету који може да издржи ако се грађани не придржавају мера", навео је Лончар.

 

Немачка се неће мешати у дијалог Београда и Приштине

Лончар је изјавио да му је амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб рекао да ће Берлин препустити Београду и Приштини да се договоре и да ће подржати сваки договор о косовском питању.

Лончар је рекао да је питао амбасадора Шиба када наша земља може очекивати јачу подршку на путу ка ЕУ, као и какав је однос Немачке по питању дијалога Београда и Приштине.

''Рекао је да ће Немачка препустити Београду и Приштини да се договоре и да ће подржати сваки договор'', рекао је Лончар.

Лончар је захвалио Шибу на том ставу и додао да грађани Србије треба да схвате да смо ''ми ковачи своје судбине'' и да ми доносимо одлуке.

 

На Инфективној попуњеност преко 90 одсто

Лончар је изјавио да је у КБЦ "Звездара", која је поново ковид болница, од јуче примљено више од 80 пацијената, као и да је попуњеност капацитета Клинике за инфективне и тропске болести преко 90 одсто.

Лончар је навео и да је на Инфективној клиници обављено више од 250 прегледа у последња 24 сата.

Такође, рекао је да је у Београду укупно обављено 3.118 прегледа у том периоду, од којих око 2.200 првих прегледа.

Министар је додао да је у Арени сада 273 пацијената, док је слободно још 237 места.

Лончар је најавио да ће сутра и у Крагујевцу бити отворена привремена болница, јер, како је рекао, "ситуација није сјајна".

Лончар је рекао и да ће сутра имати састанак са директорима ковид болница, како би направили нове распореде, и разговарали о новим капацитетима и потребним додатним медицинским радницима.

"Нажалост, имаћемо данас и више преминулих особа", додао је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг