Вести

Лончар: Председник је обећао повећање плате за медицинске сестре и техничаре

Министарство здравља трећи пут организује конкурс за пријем у радни однос најбољих дипломаца медицинских факултета у Србији, а министар Златибор Лончар каже да ће најбољи дипломци поред посла добити и специјализацију и упис на докторске студије.

Лончар је рекао да ће најбољи дипломци медицине добити могућност да направе факултетску каријеру.

"То су наша најбоља деца, наша будућност, деца која су на факултету остварила најбоље резултате и заслужили су да добију посао и не само да ће добити посао, добиће и специјализацију и упис на докторске студије, што је велика ствар јер могу да направе и факултетску каријеру – да буду професори на факултету", рекао је Лончар.

Он је додао да ће им уговоре о запослењу 26. јуна уручити председник Србије Александар Вучић.

Најављује да ће се и даље наставити са улагањем и запошљавањем и на тај начин одговорити на миграције лекара и медицинског кадра.

Према његовим речима у току је и конкурс за средњи медицински кадар - сестре и техничаре.

"Кренули смо са идејом да то буде 200 до 300 медицинских сестара, међутим, пријавило се њих 514 и онда смо морали да продужимо конкурс пар дана. Сигурно ћемо преко 300 њих примити у овом кругу, али на сваких шест месеци ћемо то радити", истиче Лончар.

Наводи да је председник обећао повећање плате зе медицинске сестре и техничаре као и то да је са председником разговарао и о решавању стамбеног питања, изградњи станова за медицинске сестре и техничаре.

Лончар је навео и да је проширена листа лекова, за 31 лек, и то, како каже, нису нимало јефтини лекови.

"То су лекови за лечење хематолошких обољења, карцином јајника, позитивни метастатски карцином дојке. Терапија која нам је требала и која је изузетно скупа. Направили смо то из уштеда", објашњава Лончар.

 

 

Извор: Танјуг/РТС