Вести

Лончар: Шанса да до краја јуна завршимо са короном

Привремена болница на Сајму остаје да ради минимум још недељу дана, рекао је министар здравља Златибор Лончар и додаје да ће за недељу дана и Институт "Бањица" отпустити кући све ковид пацијенте и да ће се за две недеље вратити у редовне активности.

То су само неки од закључака који су донети на данашњој, редовној седници министра здравља са директорима ковид болница у Србији.

Након "Бањице" из ковид система излази и Општа болница у Панчеву, за коју се процењује да ће требати две недеље да буду излечени тренутни пацијенти и још недељу дана да се уради дезинфекција.

"Болница у Панчеву нам је важна због дијализе и због региона који покрива. Она ће ићи у исту процедуру изласка из ковид система као и Бањица. Није једноставно из ковид болнице вратити се у нековид болницу, много тога мора да се испоштује, уради, не сме да буде пропуста и последица за пацијенте", рекао је Лончар.

Министар је рекао да је Катедра за епидемиологију Медицинског факултета предвиђа, уколико се будемо придржавали свих мера, да у другој половини јуна немамо позитивних на тестирању.

"Кренуо је да ради јавни превоз, кафићи, ресторани. Ако будемо одговорни можемо да дођемо у фазу да крајем јуна немамо више позитивних, што би била велика победа", рекао је Лончар.

 

Шанса да до краја јуна завршимо са короном

Лончар је рекао да, уколико се грађани буду понашали одговорно и придржавали мера, Србија има шансу да се до краја јуна избори са вирусом корона.

Лончар је рекао да је Катедра за епидемиологију Медицинског факултета урадила математички модел процене, да се до половине јуна очекује да број заражених у односу на тестиране падне испод један одсто, а да крајем јуна више не буде заражених.

"Кренуо је да ради јавни превоз, кафићи, ресторани. Морамо се придржавати мера. Ако будемо одговорни можемо да дођемо у фазу да крајем јуна немамо више позитивних, што би била велика победа", рекао је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг