Вести

Лончар: Србија донирала додатне количине вакцине Северној Македонији

Србија је донирала Северној Македонији нове количине вакцине против корона вируса.

Министар здравља Владе Републике Србије Златибор Лончар предао је 3.510 доза Фајзерове вакцине на граничном прелазу Табановце, где га је дочекао његов македонски колега Венко Филипче.

Лончар је рекао да се тако спроводи договор између председника Србије Александра Вучића и премијера Северне Македоније Зорана Заева.

Лончар је подсетио да је на истом месту, на граничном прелазу Табановце, Вучић 14. фебруара Северној Македонији уручио 4.680 Фајзерових вакцина против корона вируса.

"Један део је стигао када смо били на истом месту. Данас испуњавамо оно што смо обећали, довезли смо 3.510 доза вакцина за грађане Северне Македоније што је укупно 8.190 доза", рекао је Лончар.

Лончар је изразио задовољство што је Србија била у прилици да помогне комшијама и пријатељима.

Лончар је рекао да га је министар здравља Северне Македоније Венко Филипче обавестио да је почела вакцинација у Северној Македонији и да ће се тај процес наставити.

"Желимо да и ви будете безбедни, да се ваши грађани што мање разбољевају. Када ви имате бољу ситуацију, имаћемо је сви ми у региону. Гледаћемо да и даље помажемо. Ово је поздрав од грађана Србије и председника Александра Вучића за све наше пријатеље и комшије у Северној Македонији", рекао је Лончар.

Лончар је грађанима Северне Мекедоније, на основу искуства са вакцинацијом у Србији, поручио да нема опуштања после примања прве дозе вакцине.

"Нека вакцина да брже антитела, нека да спорије, али нема никаквог опуштања. Морате да водите рачуна, јер се и нама дешавало да људи приме прву дозу и скину маску, и онда имамо један број људи који се заразе после прве дозе, јер нема довољног броја антитела", рекао је Лончар.

Лончар је испричао да се у Србији строго води рачуна и да се прате нежељена дејства, од којих су до сада забележена бол на месту убода и у руци, евентуално мало повишена температура или малаксалост што се дешава и са осталим вакцинама.

Лончар је навео да до сада није забележена нека озбиљнија реакција на вакцину, али да се ситуација и даље прати.

Лончар је рекао да је сада најбитније да набавимо што више вакцина и да се вакцинише што више људи.

"Наша Агенција за лекове је урадила анализе и све су вакцине безбедне. Разлика је само у томе да ли нека брже или спорије ствара антитела. Сад не можете да утврдити да ли та што је направила брже антитела да ли ће брже и да се смање, за то је потребно време", рекао је Лончар.

 

Наш циљ је да вакцинишемо више од 2,5 милиона људи

Наш циљ је да вакцинишемо више од 2,5 милиона људи у Србији, рекао је Лончар и навео да је до сада више од милион људи вакцинисано, од којих је део примио и другу дозу цепива.

На граничном прелазу Табановце, где је уручио додатне количине Фајзер вакцине као донацију Србије Северној Македонији, Лончар је рекао да је Србија до сада набавила више од два милиона доза вакцине.

"Имамо четири врсте вакцина, Фазејер, АстраЗенека, Синофарм и Спутњик. До сада је вакцинисано више од милион људи, један део је вакцинисан, а један део и ревакцинисан", рекао је Лончар.

Лончар је навео да нове дозе вакцина у Србију стижу на недељном нивоу.

"Не могу да кажем колико смо новца до сада дали за вакцине, јер сви уговори који се склапају су поверљиви", рекао је Лончар.

"Не смемо са њима да излазимо у јавност, то је био услов произвођача. Оно што је сигурно је да вакцине нису нимало јефтине", рекао је Лончар.

Лончар је рекао да у овом моменту неко може да понуди новца колико хоће и да понуди коју год хоће цену, али вакцина нема на тржишту.

Лончар је навео да се више не ради о томе да ли имате новац за вакцину или немате, него о томе да вакцине нема на тржишту и додао да је то највећи проблем.

"Има много богатијих земаља од нас које би могле да дају много већи новац и да плате више те вакцине, али нажалост оне не постоје на слободном тржишту и не можете да је купите за било који новац. То је тренутна ситуација", рекао је Лончар.

Лончар је навео и да се нада се ситуација у том смислу поправити, да ће сви ти застоји да се реше и да ће бити довољно вакцина за све.

"До тада морамо да будемо обазриви и водимо рацуцнама о понашању, да се придржавамо мера које доносе стручњаци", истакао је Лончар.

Лончар је навео да је то једини начин да ситуацију држимо под контролом и да не улазимо опет у неке таласе са повећањем броја заражених што се дешава и у Европи и у региону.

"Та ситуација је још увек крајње неизвесна", закључио је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг