Вести

Лончар: Србија на зачељу Европе по броју донора

Србија се налази на зачељу региона и Европе по броју донора - свега три донора на милион становника, а на орган у нашој земљи чека око 1.000 пацијената.

Национални дан донора обележава се данас, а Министарство здравља и Хемофарм фондација покренули су националну кампању "И ја сам донор. Јер навијам за Србију", чији је циљ да се повећа број донора.

У кампању су се укључили и наши најбољи спортисти попут Иване Шпановић, Дејана Станковића, Ненада Зимоњића, Бранка Лазића, Драгана Шкрбића, Дејана Савића, Зорана Тошића.

Министар здравља Златибор Лончар каже да су у пет трансплантационих центара у Србији створени сви услови, да је адаптиран простор, набављена неопходна опрема, формирани тимови који раде 24 сата дневно, 365 дана у години и да је неопходно да имамо више донора.

"Више од хиљаду пацијената с нестрпљењем чека када ће се појавити донор. Ништа не значе речи да подржавамо донорство уколико нема донора", рекао је Лончар и додао да је пре месец дана отворена прва Банка репродуктивиних ћелија у ГАК-у у Вишеградској, али да се до сада није појавио ниједан донор сперматозоида и јајних ћелија.

Он је истако да се донирањем органа спасавају животи и да је време "да се са речи пређе на дела".

"Ових 1.000 пацијената неће имати никавку шансу уколико се не појаве донори", рекао је министар и захвалио породицама које су дале сагласност да њихови најмилији у тренутку мождане смрти постану донори.

У Србији су најдуже листе чекања на транспалантацију бубрега и на њој се тренутно налази око 780 пацијената.

На трансплатацију јетре чека 42 пацијента, док на трансплатицију срца чека 39 људи.

 

За годину и по дана запослено око 300 најбољих дипломаца

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да Србија нема проблем као поједине земље у окружењу да се на отворен конкурс за лекаре и медицинске сестре не пријави нико.

"Поједине земље обустављају програме због недостатка кадра јер су отишли лекари и медицинске сестре. Није ми драго због тога, јер негде ће морати да оду на лечење ти пацијенти, а неки ће завршити и у Србији, што ће оптеретити наш систем", навео је он.

Министар је рекао да ће у јуну још једна група најбољих дипломаца медицинских факултета добити уговоре о запослењу и да је за последњих годину и по дана запослено близу 300 најбољих дипломаца. Они су осим посла добили и специјализацију коју желе и докторске студије.

"Рађена је анализа који су разлози зашто лекари одлазе у иностранство и на првом месту није била плата већ услови рада и могућност усавршавања", рекао је Лончар новинарима у Београду.

Он је подсетио да је у претходном периоду запослено 13.000 здравствених радника и да су дали 8.000 специјализација. У наредних неколико месеци, додаје, треба да добију прве специјалисте који су на специјализацију кренули 2014. године када је дошао на место министра.

"Пре тога је била забрана специјализација. Можете да замислите докле би дошао наш здравствени систем да је то потрајало, да смо наставили да не дајемо специјализације. Мислим да би били у тоталном колапсу и не би могао нико да нам помогне", нагласио је министар.

Подсетио је да осим најбољих дипломаца медицинских факултета да ће примити 300 до 400 најбољих ђака медицинских школа, што до сада нико није радио у Србији.

 

 

 

Извор: Танјуг